17:10 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έδωσαν τα χέρια Ελλάδα-Γερμανία για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Έδωσαν τα χέρια Ελλάδα-Γερμανία για την πάταξη της φοροδιαφυγής

«Η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά» ήταν η επωδός του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Nobert Walter Borjans κατά τη διάρκεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την ελληνική Κυβέρνηση που έλαβε χώρο στη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης.

Στόχος του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του επίσης αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του Ομόσπονδου κρατιδίου είναι η βελτίωση της φορολογικής τεχνογνωσίας σε επίπεδα διοίκησης ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Η λίστα «Μπόγιαρνς» ήταν αφετηρία μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας και για το λόγο αυτό ο υπουργός έκανε λόγο για «ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης», αλλά και προς τρίτους, καθώς «η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της».
Η τεχνογνωσία και τα έσοδα.

Ο Nobert Walter Borjans είπε πως οι Γερμανικές αρχές προσφέρονται να εκπαιδεύσουν αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερους- Έλληνες φορολογικούς επιθεωρητές, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες «έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας».

Σύμφωνα με το Γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: «Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία».

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο πραγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

Δημ. Παπαγγελόπουλος: «Τα άβατα τελείωσαν»

«Πραγματική επανάσταση» χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα».

Όπως είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος οι υποθέσεις, πλέον, θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι «η εθελοντική δήλωση αποκρυφθέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

Αναφερόμενος στην λίστα Μπόγιαρνς αλλά και τις άλλες λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες αρχές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου. « Η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Τα άβατα τελείωσαν. Οι έρευνες γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να  υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Θα λογοδοτήσουν οι πάντες. Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα και προβλέπει παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους των αρχών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας αποδεικνύει στην πράξη την ουσία της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αποδεικνύει ότι η εποικοδομητική συνεργασία και η επί της ουσίας βοήθεια μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα από την εκδικητική πολιτική της εξόντωσης και της τιμωρίας ενός ολόκληρου λαού.  Και για αυτό ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Βάλτερ – Μπόργιανς για την έμπρακτη στήριξη του στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατά την ομιλία του υποστήριξε πως οι εισαγγελείς θα ολοκληρώσουν άμεσα όλους τους ελέγχους, προσθέτοντας πως «…γνωρίζουν πως ό,τι και να βρεθεί στις λίστες, πολιτικό χρήμα, επώνυμοι και μη, κανείς δεν δικαιούται πλέον να μείνει στο απυρόβλητο, όπως ενδεχόμενα συνέβαινε στο παρελθόν και δεν δικαιολογείται κανενός είδους συγκάλυψη για κανέναν, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκει, όποιος μεγαλοσχήμονας επιχειρηματίας και αν είναι. Το στοίχημα είναι το μαύρο χρήμα να ελεγχθεί και να αποδοθεί φορολογική Δικαιοσύνη»

Ετοιμάζονται δυο νέα νομοσχέδια

Δυο νέα νομοσχέδια που θα δώσουν ώθηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προανήγγειλε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης. Το πρώτο «θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις – κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις».

Όσο για το δεύτερο νομοσχέδιο «θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσει» όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας