22:58 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μ. Τσαβούσογλου: Το "ισλαμικό κράτος" πρέπει να απωθηθεί από τη Β. Συρία

Μ. Τσαβούσογλου: Το "ισλαμικό κράτος" πρέπει να απωθηθεί από τη Β. Συρία

«Το Ντάες (σ.σ. “ισλαμικό κράτος”) πρέπει να εξαφανιστεί από την περιοχή. Αυτή είναι η πιο μόνιμη λύση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Άγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει αμέσως να απωθηθούν από την περιοχή της Βόρειας Συρίας που είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα, διευκρινίζοντας ότι εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή Μανμπίτζ και να φύγει μακριά προς τον νότο», είπε αναφερόμενος σε πόλη της βόρειας Συρίας που χρησιμοποιείται ως οδός εφοδιασμού από τη συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευση του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του “ισλαμικού κράτους” στη Συρία και στο Ιράκ παρά τις σχεδόν διετείς προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία επί μήνες συζητούν ένα στρατιωτικό σχέδιο για την εκδίωξη του ΙΚ από την περιοχή των συνόρων, ωστόσο οι ενδείξεις προόδου είναι ελάχιστες ως προς αυτό.

Η εξτρεμιστική σουνίτικη οργάνωση θέτει όλο και περισσότερο την Τουρκία στο στόχαστρό της, αυξάνοντας τις επιθέσεις με ρουκέτες στη συνοριακή πόλη Κιλίς, όπου 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί φέτος.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι αμερικανικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων θα εγκατασταθεί στην Τουρκία τον Μάιο και ζήτησε ισχυρότερη αεροπορική υποστήριξη για τους μετριοπαθείς αντάρτες που πολεμούν την τζιχαντιστική οργάνωση.

Νωρίτερα στα τέλη Απριλίου είχε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, θα αναπτυχθεί το σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το θέμα τελεί υπό συζήτηση.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας