Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δικογραφία της Siemens

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δικογραφία της Siemens

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεχίστηκε η δίκη για τη «σύμβαση 8002» της SIEMENS, σκέλος της υπόθεσης με τα χρήματα που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας, που επί δέκα χρόνια παραμένει χωρίς ετυμηγορία.

Η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς είχε εκφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά η αποχή των δικηγόρων «πάγωσε» την εξέλιξή της.

Για την επίμαχη σύμβαση κλήθηκαν για λογοδοσία 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες.

Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.

Αντιμέτωποι με τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος, επίσης, είναι ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α, όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος (διαβιεί στη Γερμανία) και Χρήστος Καραβέλας.

Το δικαστήριο αντιμετώπισε εξαρχής σοβαρά νομικά ζητήματα πουεπηρέασαν την εξέλιξη της διαδικασίας με κυρίαρχο θέμα τους 15 Γερμανούς κατηγορούμενους προς τους οποίους δεν είχε δοθεί επίσημη μετάφραση για το κατηγορητήριο.

Σήμερα, η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί, αλλά λόγω έλλειψης μεταφραστή, μετατέθηκε στις 13 Ιουλίου και όπως φαίνεται η συνέχεια θα δοθεί τον Σεπτέμβρη.Σχόλια