5 λόγοι που πρέπει να αποφεύγεις να τρως αργά το βράδυ

5 λόγοι που πρέπει να αποφεύγεις να τρως αργά το βράδυ

Σίγουρα θα ξέρεις πως το βράδυ δεν πρέπει να τρως πολύ αργά. Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώμε σχετικά νωρίς το βράδυ, λίγες ώρες πριν πάμε για ύπνο, και όχι λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος. Διάβασε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τρώμε νωρίς το βραδινό φαγητό.

 

Έλεγχος του βάρους

Όσοι τρώνε νωρίς το βράδυ και στη συνέχεια απέχουν από το φαγητό για 16 ώρες, είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα θερμίδων, αλλά τσιμπολογούν όλο το εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με μια μελέτη στο Cell Metabolism. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των γευμάτων, επιτρέπει στο σώμα να επεξεργάζεται την τροφή πιο αποτελεσματικά. Παρατήρησαν ακόμη ότι ακόμη κι αν η διατροφή περιέχει περισσότερα λιπαρά, παίρνουμε λιγότερο βάρος όταν δεν τρώμε για 16 ώρες, από ό,τι αν τρώμε συχνά. Ένας σημαντικός λόγος για να μην τρώμε αργά το βράδυ.

 

Γλυκά… όνειρα

Απέφυγε τα μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ. Σύμφωνα με το National Institutes of Health των Η.Π.Α., τα γεύματα αργά το βράδυ,  μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία που παρεμβαίνει στον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Ενώ ένα ποτό μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πριν ξαπλώσεις και αποκοιμηθείς, μόλις δύο αλκοολούχα ποτά, μπορεί να σου στερήσουν ουσιαστικά τον βαθύ ύπνο και τον ύπνο REM (είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο), γεγονός που σημαίνει ότι θα ξυπνάς πιο συχνά. Οι διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με το αλκοόλ, είναι χειρότερες στις γυναίκες, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan.

 

 Αποτροπή της καούρας

Η τροφή χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί σωστά. Αν επιλέγεις να τρως νωρίς το βράδυ, δίνεις χρόνο στο σώμα σου να αφομοιώσει σωστά το φαγητό και μειώνεις τον κίνδυνο παλινδρόμησης του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως μια χαλαρή βόλτα, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.

 

Περισσότερη ενέργεια

Το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, προάγει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, τη διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ η καθυστέρηση ή η παράλειψη γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε εξάντληση και δυσάρεστη διάθεση. Αντί να πηγαίνεις για ύπνο πεινασμένοι, συνιστάται να τρως ένα ελαφρύ σνακ δημητριακών ή πλιγούρι βρώμης.

 

Καλύτερη γενική υγεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι τρώνε αργά το βράδυ, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι το «τσιμπολόγημα» αργά το βράδυ, αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ενός είδους λίπους που βρίσκεται στο αίμα. Όταν τρώμε, το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες που δεν χρησιμοποιεί σε τριγλυκερίδια. Η αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι επικίνδυνη καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αθηρωμάτωση των αρτηριών και για σοβαρές καρδιακές ασθένειες.

 

 


Σχόλια