55 χρόνια πριν η λίμνη Κρεμαστών, σήμερα τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα

55 χρόνια πριν η λίμνη Κρεμαστών, σήμερα τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα

Διαβάστε την ανακοίνωση – κάλεσμα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού συλλόγου Κοιλάδας Αχελώου, για τη νέα επιδρομή των «αιολικών πάρκων», αυτή τη φορά στην περιοχή των κατοίκων της. Είναι γνωστό πια πως οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες δεν προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα, δημιουργούν πονοκεφάλους και κρίσεις πανικού στους ανθρώπους και αντί για έκπτωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ, επιβαρύνουν τους πολίτες με επιπλέον φόρους:

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες και φίλοι των περιοχών της κοιλάδας του Αχελώου

Τα βουνά της πατρίδας μας δέχονται μια επιδρομή από ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι με λογικές αρπαχτής μέσα από επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, μετατρέπουν τα Ελληνικά βουνά σε χωματερές ξεπερασμένων τεχνολογικά ανεμογεννητριών, ξεσκαρτάροντας τις αποθήκες των εταιρειών των χωρών της κεντρική Ευρώπης που τις παράγουν.

Στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Πίνδου και στην περιοχή μας ειδικότερα, δεν υπάρχει κορυφή που να μην έχει δεσμευτεί από εταιρείες «μαϊμούδες» προκειμένου να εγκαταστήσει ή να μεταπωλήσει άδειες για εγκατάσταση όλων αυτών των σιδερένιων φτερωτών τεράτων.

Όλη αυτή η καταστροφή γίνεται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και είναι τραγικό το γεγονός, ότι η εγκατάστασή τους, βρίσκει υποστηριχτές σε θεσμικά όργανα και συλλογικότητες από αφέλεια, συναλλαγή ή διαπλοκή, ενώ θα έπρεπε να είναι οι υπερασπιστές και οι εγγυητές της προστασίας των ορεινών περιοχών. Οι εταιρείες βέβαια έχουν τους τρόπους να εξαγοράζουν και να χειραγωγούν τοπικούς παράγοντες ή ακόμα να κατασκευάζουν και ψευδομάρτυρες στα δικαστήρια ενάντια σε όσους αγωνίζονται να υπερασπιστούν τον τόπο.

Ο νεοσυσταθείς «Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος κοιλάδας του Αχελώου» άνοιξε ένα σκληρό αγώνα κατά των εταιρειών που παραβιάζουν απροκάλυπτα την υφιστάμενη νομοθεσία μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστημένων μονάδων, όπως ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός στη Δαφνοζονάρα, καθώς και κατά όσων σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα εκατέρωθεν των κορυφών πάνω από την κοιλάδα του πολύπαθου Αχελώου, στα βουνά του Βάλτου και της Άρτας και πρόσφατα στα Άγραφα, ζητά την στήριξη των πρωτοβουλιών του με την ενεργή συμμετοχή σας στη λειτουργία και τις δράσεις του συλλόγου.

Πριν 55 περίπου χρόνια η περιοχή μας θυσιάστηκε στο βωμό της ανάπτυξης και του εξηλεκτρισμού της πατρίδας μας με τη δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών, το τίμημα ήταν βαρύ με το βίαιο ξεριζωμό από τα σπίτια και τα χωράφια των ανθρώπων, με τους σεισμούς και την απομόνωση και τόσες άλλες ανατροπές στη ζωή των κατοίκων, υποτάχτηκαν όμως όλα αυτά στις ανάγκες της χώρας.

Σήμερα η νέα καταστροφή για τον τόπο δεν εντάσσεται σε κανένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, παρά μόνο σε μνημονιακές δεσμεύσεις που μετατρέπουν την Ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και τα βουνά σε πεδία ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων για εύκολα κέρδη, και δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Η ανοχή, γίνεται συνενοχή.

Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, σε λίγα χρόνια εκείνο που θα μας μείνει θα είναι διαβρωμένα και αποσαθρωμένα πρανή στις πλαγιές των βουνών, με εκατομμύρια κυβικά μπάζα πεταμένα που θα αλλάζουν τη ροή των ρεμάτων προκαλώντας νέο κύκλο διαβρώσεων, στερημένες πηγές, σε ξεκοιλιασμένα και κακοποιημένα αλπικά τοπία, με χιλιάδες κυβικά τσιμέντο και εγκαταλειμμένα σιδερένια κουφάρια σε ένα τοπίο που δεν μπορεί ποτέ πλέον να αποκατασταθεί. Θα είναι τα «μνημεία του πολιτισμού της αρπαχτής» και το τίμημα της αφασίας μας σε ότι αφορά τη ζωή μας και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.

Σε αυτό το νέο τοπίο της ιδιωτικοποίησης των πάντων, του πλιάτσικου της δημόσιας περιουσίας, τις απογείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές για την εξασφάλιση εγγυημένων κερδών χωρίς κανένα ρίσκο, έχουμε και αυτούς που «διεκδικούν και υπόσχονται» ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, λειτουργώντας σαν αβανταδόροι στην ανεξέλεγκτη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ορεινό δασικό και αλπικό τοπίο προσδιορίζει από μόνο του το μοντέλο ανάπτυξης που αφορά τους ανθρώπους που ζουν μέσα σε αυτό, έτσι όπως έθρεψε και κράτησε στον τόπο μας φτωχό αλλά όρθιο για χιλιάδες χρόνια.Σήμερα ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας πρέπει να μπει σε μια νέα βάση, με την καθετοποίηση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση και την προβολή των προϊόντων, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση που θα έπρεπε να προσφέρεται από την πολιτεία μαζί με τη γνώση και εφαρμογή των τεχνολογιών.

Πάρτε μέρος στον αγώνα και τη δράση του συλλόγου μας για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας από τις πολιτικές της ανεξέλεγκτης και καταστροφικής δράσης των ιδιωτικών ομίλων στα περήφανα βουνά μας και τα ποτάμια μας.Προβάλλετε, αντιδράστε και αντισταθείτε σε μια ανάπτυξη που δεν μας αφορά, αντίθετα υπονομεύει κάθε πραγματική αναπτυξιακή δυνατότητα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ


Σχόλια