59ο Διεθνές Συνέδριο για την Ποιότητα στις επιχειρήσεις

59ο Διεθνές Συνέδριο για την Ποιότητα στις επιχειρήσεις

Η ποιότητα είναι ο καταλύτης και η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σήμερα η ποιότητα αποτελεί κορυφαίο θέμα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν να την εντάξουν στις προτεραιότητές τους. Λόγω της παγκοσμιοποίησης, της αλλαγής του τρόπου παραγωγής, της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών και του διαρκή αγώνα για καινοτομία, το ποσοστό ανταγωνιστικότητας -ειδικότερα στη Γηραιά Ήπειρο- έχει αρχίσει να μειώνεται. Η Ευρώπη είναι μία γερασμένη Ήπειρος, όπου η ανεργία αυξάνεται διαρκώς. Αν δεν εστιαστούμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ήτοι στην ποιότητα και στην επιχειρηματικότητα, τότε δεν θα είναι δυνατή η επιθυμητή αλλαγή ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον και μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του 59ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ποιότητα, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων και κυρίως ξένων συνέδρων από 35 χώρες και διοργάνωσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), με την ιδιότητα του εθνικού εκπροσώπου του European Organization for Quality (EOQ), με θέμα: «Is Quality a Philosophy or is it a Mindset?».

Είναι καθήκον τόσο των επαγγελματιών της ποιότητας όσο και της ηγεσίας (η ποιότητα πρέπει να είναι στο μυαλό και στην καρδιά κάθε ηγεσίας) να εξασφαλίσουν πως η ποιότητα στις επιχειρήσεις -αλλά και τις Κυβερνήσεις- λειτουργεί και αποδίδει. Η βελτίωση της ποιότητας θα μειώσει τα κόστη παραγωγής, θα αυξήσει την παραγωγικότητα μέσω της καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία αποδοτικών διαδικασιών, θα βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Για το πώς θα γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω μίλησαν περισσότεροι από 50 ομιλητές από 25 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ανέπτυξαν διεξοδικά και πολύπλευρα το θέμα της ποιότητας, παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές και εργαλεία όπως η μέτρηση της απόδοσης και το benchmarking, η πιστοποίηση του προσωπικού, η φιλοσοφία στη διαχείριση της ποιότητας, το total quality management, την καινοτομία κ.α.

proedros EOQ

Ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του EOQ στο βήμα, αριστερά του η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ηρώ Αθανασίου, CEO της Ελαΐς-Unilever Hellas και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του EOQ, ο κ. Huang Guoliang, Διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Ποιότητας στη Γενική Υπηρεσία Εποπτείας Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (AQSIQ) και ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ «Ένας από τους μεγάλους στόχους του EOQ είναι η ευρύτερη αναγνώριση και αποδοχή των επαγγελματιών της ποιότητας -εντός Ευρώπης- μέσω της πιστοποίησης», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης. Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί περισσότερα από 80.000 στελέχη της ποιότητας σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που έχει ορίσει ο EOQ.

Ο κ. Guoliang υποστήριξε πως δεν υπάρχουν όρια στην ποιότητα. «Η Κίνα τα τελευταία χρόνια δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτήν και ένας από τους μεγάλους της στόχους είναι να μετατρέψει το ‘’Made in China’’ σε ‘’Created in China”», είπε χαρακτηριστικά.

Η ποιότητα είναι νοοτροπία για τον κ. Λαμπρινόπουλο, ο οποίος πρόσθεσε πως «τα βασικά συστατικά που πρέπει να έχει κάποιος για να επιτύχει ποιότητα είναι η εμπιστοσύνη, η αυτογνωσία για συνεχή πρόοδο και αριστεία, ο αυτοσεβασμός και η αυτοκριτική». Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη συνεργασίας σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών στο θέμα της ποιότητας, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση -συνολικά- της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

Στην πρώτη ολομέλεια, ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσσιος μίλησε για τις Συνιστώσες της ηθικής στο μάνατζμεντ της ποιότητας. Ο κ. Greg Watson, πρόεδρος της Business Excellence Solutions, Ltd. στις ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας για την Ποιότητα αναφέρθηκε στο θέμα «Η ποιότητα ως Φιλοσοφία και νοοτροπία».

Η κ. Anni Koubek, από τους κορυφαίους ειδικούς σε συστήματα διαχείρισης ποιότητας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την καινοτομία στην Quality Austria, ανέπτυξε το θέμα: Νέοι μάνατζερ για νέα ποιότητα – Πώς εξελίσσονται οι αρμοδιότητες και η πιστοποίηση για τους μάνατζερ της ποιότητας λόγω της ανάπτυξης του ISO 9001. Για το ατύχημα του πυρηνικού σταθμού στην Φουκουσίμα και τα διδάγματα που προέκυψαν για υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, μίλησε ο Dr.Kenji Iino, General Partner της SYDROSE LP και Executive Director της Ιαπωνικής Ένωσης για τη Μελέτη της Αποτυχίας.

Η ολομέλεια έκλεισε με τον κ. John Pearson, πρόεδρο της Shazam Entertainment και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Virgin Radio, ο οποίος μίλησε για την κουλτούρα της Ποιότητας, αναφερόμενος στην εμπειρία του τόσο από τη Virgin όσο και από τη συνεργασία του με τον Sir Richard Branson.

Ακολούθησαν τρεις παράλληλες ενότητες, στην πρώτη από τις οποίες οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τους Quality Leaders, ενώ οι άλλες δύο ασχολήθηκαν με τη Μέτρηση και τη συγκριτική αξιολόγηση της Απόδοσης, και τη Διοίκηση της Ποιότητας που εφαρμόζεται στα εκπαιδευτικά συστήματα.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, κατά τη διάρκεια του οποίου απονεμήθηκε το βραβείο του Ευρωπαίου Ηγέτη Ποιότητας (European Quality Leader ) για το 2014 στον Dr. Uwe Schweigert από τη Γερμανία. Φιναλίστ ανακηρύχθηκαν ο κ. Γιώργος Σκριμιζέας, Έλληνας Quality Leader για το 2014 και ο κ. Abay Baigenzhin, Quality Leader του Καζακστάν.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία της επιχειρηματία και συγγραφέα κ. Jo Fairley, που ίδρυσε την πρωτοποριακή εταιρεία βιολογικής σοκολάτας Green & Black’s, η οποία πουλήθηκε στην Cadbury και θεωρήθηκε «cooler than Prada» στα Coolbrands 2007/2008, ενώ στα Coolbrands 2009 ήταν η μόνη μάρκα τροφίμων στο top 20. Σήμερα, διοικεί την Judges Bakery – ένα οργανικό one-stop shop – και το The Wellington Centre, ένα κέντρο ευεξίας «boutique», στο Hastings. Η κ. Fairley εξήγησε γιατί η καλή ποιότητα αποτελεί καλό επιχειρείν αναφερόμενη στην επιτυχία της παγκόσμια ηθικής μάρκας Green & Black’s.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επτά παράλληλες ενότητες που πραγματεύθηκαν εξειδικευμένα θέματα ποιότητας.

Στο τέλος του συνεδρίου μίλησε στην ολομέλεια ο κ. Κωνσταντίνος Καρυπίδης, αναγνωρισμένος ομιλητής, mentalist και σύμβουλος ο οποίος χρησιμοποιεί ένα μοναδικό μείγμα ψυχολογίας, μαγείας και ψευδαίσθησης για να εμπνεύσει και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να επιτύχουν τους στόχους τους.
Στο πλαίσιο ανάλυσης της νοοτροπίας που οδηγεί στην εξασφάλισης της ποιότητας, ο ομιλητής μοιράστηκε με το κοινό πέντε τακτικές / πρακτικές της καθημερινότητας που χαρακτηρίζουν τους υποδειγματικούς – από πλευράς απόδοσης – ανθρώπους και συμβάλουν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

ESOT

Από αριστερά ο κ. Γιώργος Σκριμιζέας, Έλληνας Quality Leader για το 2014 και ένας από τους δύο φιναλίστ για το ευρωπαϊκό βραβείο, ο κ. Eric Janssens Γενικός Διευθυντής του EOQ, Ο κ. Abay Baigenzhin, Quality Leader του Καζακστάν για το 2014 και έτερος φιναλίστ για το ευρωπαϊκό βραβείο, ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης, πρόεδρος του EOQ και ο Dr. Uwe Schweigert ο Γερμανός Quality Leader και νικητής του European Quality Leader Award για το 2014.

Το συνέδριο έκλεισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Ηρώ Αθανασίου, CEO της Ελαΐς-Unilever Hellas και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, η οποία, μαζί με τον πρόεδρο του EOQ κ. Γεωργιάδη, παρέδωσε τη σημαία του συνεδρίου στην κ. Miia Rosenqvist της Laatukeskus Excellence Finland, εκπρόσωπο του φινλανδικού οργανισμού που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2016.Σχόλια