#5Γιατί – Σ. Καρανικόλας: Ο Τσίπρας από το ‘go back Madame Merkel’ σήμερα είναι ο ‘yes man’ των πιο νεοφιλελεύθερων ακραίων κύκλων – Τα δίνει όλα για να μείνει στην εξουσία

#5Γιατί – Σ. Καρανικόλας: Ο Τσίπρας από το ‘go back Madame Merkel’ σήμερα είναι ο ‘yes man’ των πιο νεοφιλελεύθερων ακραίων κύκλων – Τα δίνει όλα για να μείνει στην εξουσία

«Για συμφωνία καταδίκης και ντροπής για τον ελληνικό λαό με περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο» κάνει λόγο ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, απαντώντας στα 5Γιατί του eReportaz. «Είναι η πρώτη φορά, που η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται στην λήψη μέτρων λιτότητας τα οποία μέτρα όμως θα αφορούν μία άλλη Κυβέρνηση και το κυριότερο χωρίς καμία απολύτως χρηματοδότηση», προσθέτει.

Όσον αφορά τη θέση του ΠΑΣΟΚ για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα που βιώνει τα τελευταία 7 χρόνια ο Σπύρος Καρανικόλας τονίζει πως «πρέπει όλες οι φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα και εφαρμόσουμε το ‘σχέδιο Ελλάδα'».

Για το μέλλον της  κεντροαριστεράς και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και την ΔΗΣΥΜ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει πως «κανείς δεν αποκλείεται και κανείς δεν περισσεύει. Θέλουμε τις προτάσεις όλων των προοδευτικών πολιτών που ανήκουν στις πιο ενεργές και παραγωγικές δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς να ακουστούν και να πουν τις προτάσεις τους».

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα

Γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει ότι η κυβέρνηση πήρε 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση για να παραμείνει στην εξουσία; Δε θέλατε να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί η Αξιολόγηση; 

Καταρχάς θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και ένα περίπου χρόνο. Ο κ. Τσίπρας όμως και η ‘φαντεζί’ παρέα του, συνειδητά ροκάνιζαν το χρόνο, κάνοντας δήθεν περήφανη -για άλλη μια φορά- διαπραγμάτευση, αυξάνοντας την ίδια στιγμή το λογαριασμό που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της καθυστέρησης, για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα, είναι να οδηγηθεί με όρους ηττημένου στο 4ο μνημόνιο. Μία συμφωνία καταδίκης, μία συμφωνία ντροπής για τον ελληνικό λαό με περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Είναι όμως και η πρώτη φορά, και σας παρακαλώ πολύ να το προσέξτε ιδιαίτερα, που η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται στην λήψη μέτρων λιτότητας (άρα μνημονίου), τα οποία μέτρα όμως θα αφορούν μία άλλη Κυβέρνηση (2019-2020) και το κυριότερο χωρίς καμία απολύτως χρηματοδότηση. Προδεσμεύει λοιπόν τη Χώρα, χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση για αυτό.

Ο κ. Τσίπρας, απλώς τα δίνει όλα για να παραμείνει όσο μπορεί στην καρέκλα της εξουσίας. Και για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εμείς δεν είπαμε να κλείσουν την συμφωνία με όποια μέτρα τους ζητηθούν. Εμείς δεν είπαμε στον κ. Τσίπρα να παραδοθεί άνευ όρων, όπως τελικά κάνει, για να παραμείνει Πρωθυπουργός. Εμείς λέμε ότι είναι ανίκανοι, ιδεοληπτικοί και τυχοδιώκτες. Για αυτό και έπρεπε να είχαν φύγει από προχθές. Η παραμονή τους στην εξουσία είναι πολύ επιζήμια για τη Χώρα και τους πολίτες.

Γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα, ποια θα είναι η θέση σας για την μετεκλογική συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος είναι όχι η εναλλαγή προσώπων στην εξουσία, αλλά μία ισχυρή τόσο κοινοβουλευτικά, όσο και κοινωνικά Κυβέρνηση, η οποία θα θέσει πραγματικές κόκκινες γραμμές με τους δανειστές και θα πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της κρίσης.

Ξέρετε κάτι; Εάν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, αλλά και η Κύπρος τα κατάφεραν και βγήκαν από το μνημόνιο, είναι γιατί ομονόησαν οι πολιτικές δυνάμεις, εργάστηκαν από κοινού σε ένα πλαίσιο ευθύνης για τη Χώρα τους, παραμέρισαν μικρο-κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές διαφορές και έτσι τα κατάφεραν. Εμείς γιατί λοιπόν δεν μπορούμε; Γιατί πρέπει να πληρώνουμε τη ματαιοδοξία κάθε φορά κάποιου να γίνει Πρωθυπουργός σε αυτή τη Χώρα;

Με βάση λοιπόν αυτές τις σκέψεις, η θέση μας είναι σαφής: Πάμε όλες οι φιλοευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να συγκροτήσουμε μία εθνική ομάδα και εφαρμόσουμε το ‘σχέδιο Ελλάδα’. Δεν είναι δυνατόν, κάποιος να Κυβερνά και κάποιος άλλος από τη θέση της αντιπολίτευσης να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Το ζήσαμε το 2010 με τον κ. Σαμαρά και τα ‘Ζάππεια’, αλλά και το 2014 με τον κ. Τσίπρα και το ‘σκίσιμο του μνημονίου’ και το πρόγραμμα ‘Θεσσαλονίκης’. Ψέματα απλώς για να κερδηθεί από κάποιον άλλον η εξουσία.

Οι πολίτες όμως δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να αλλάξει σελίδα η Χώρα. Για αυτό και ζητάμε από τον ελληνικό λαό, να μας εμπιστευτεί και να μας δώσει ισχυρή εντολή για να επιβάλλουμε το αυτονόητο: την εθνική συνεννόηση.

Γιατί υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα σας που πιστεύουν ότι η ΔΗΣΥΜ θα λάβει την 2η θέση; Πιστεύετε σε σενάριο συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και επικράτηση μίας πανίσχυρης, αυτοδύναμης ΝΔ;

Κάθε μέρα που περνάει, οι πολίτες, όχι απλά απογοητεύονται, αλλά πλέον και εξοργίζονται με τα ατελείωτα ψέματα, το θεατρινισμό και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Από την άλλη, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις καθημερινά παλιούς σου συντρόφους και φίλους που το 2015 πίστεψαν ότι ‘αυτό το νέο και καθαρό παιδί’ θα τους έδινε ελπίδα, σήμερα να γυρνάνε στο σπίτι της αλήθειας, όπως προσωπικά ονομάζω, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί αντιλαμβάνονται ότι μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ τους είπε από την αρχή την αλήθεια και ότι μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ με αίσθημα εθνικής και όχι μικροκομματικής ευθύνης κράτησε, με τεράστιο και δυσανάλογο για το μερίδιο της ευθύνης του κόστος, τη Χώρα όρθια. Αυτό λοιπόν σήμερα οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Αλλά αυτό δεν αρκεί, θα μου επιτρέψετε να πω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του πρέπει στις επόμενες εκλογές να ηττηθεί στρατηγικά. Και όταν λέω στρατηγικά εννοώ ξεκάθαρα ότι πρέπει να υποχωρήσει και από τη δεύτερη θέση γιατί είναι βέβαιο ότι αν ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στη δεύτερη θέση ως αξιωματική αντιπολίτευση, τότε όχι μόνο εθνική συνεννόηση δεν θα υπάρχει, αλλά θα υπονομεύσει και την όποια εθνική προσπάθεια της όποιας Κυβέρνησης σχηματιστεί χωρίς τη συμμετοχή του, οδηγώντας τη Χώρα σε παράταση της ήδη υπάρχουσας κρίσης. Αυτό εξάλλου έκαναν και μέχρι το 2015. Από την άλλη θα μου επιτρέψετε να πω ότι ούτε η παλινόρθωση της δεξιάς είναι η λύση. Όπως σας ανέφερα, μοναδική διέξοδος στο αδιέξοδο είναι η εθνική συνεννόηση.

Γιατί υπάρχει αυτή η αναστάτωση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ; Σε τι είδους Συνέδριο προχωράτε; Παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα μία τάση διάλυσης

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η ΔΗ.ΣΥ προχωρούν σε πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο στις 30 Ιουνίου. Αυτό το συνέδριο δεν είναι εκλογικό. Είναι ένα συνέδριο από το οποίο θα αναδείξουμε την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και το οποίο θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα ‘Ελλάδα’. Είναι ένα συνέδριο ανοιχτό και δημοκρατικό, στο οποίο θα μετέχουν φορείς, αλλά και στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Κανείς λοιπόν δεν αποκλείεται και κανείς δεν περισσεύει από αυτό. Θέλουμε τις προτάσεις όλων των προοδευτικών πολιτών που ανήκουν στις πιο ενεργές και παραγωγικές δυνάμεις του χώρου της κεντροαριστεράς να ακουστούν και να πουν τις προτάσεις τους.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι η κ. Γεννηματά από την πρώτη στιγμή της εκλογής της στην Ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, έβαλε ένα προσωπικό στόχο, αλλά και στοίχημα: Ενότητα, Ανανέωση, Διεύρυνση. Και αυτό το στοίχημα καθημερινά το πετυχαίνει. Θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν προσπαθεί να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια, την ώρα μάλιστα που η Δημοκρατική Συμπαράταξη αρχίζει πάλι να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα σε ένα διαρκώς καταρρακωμένο ΣΥΡΙΖΑ . Η εσωστρέφεια λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε και να γίνει ανεκτή. Για αυτό και η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ ανέλαβε προ ημερών πρωτοβουλίες, οδηγώντας το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε έκτακτο συνέδριο.

Γιατί θέλετε αλλαγή της κυβέρνησης; Δεν τηρεί τη συμφωνία – την οποία ψηφίσατε και εσείς – ο ΣΥΡΙΖΑ; Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα είναι η πιο μεταρρυθμιστική των Μνημονίων

Καταρχάς εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα. Αν θυμάστε, το καλοκαίρι του 2015, μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με το ‘asset’ του κ. Τσίπρα, τον κ. Βαρουφάκη, η Χώρα βρισκόταν στο τραγικό και εθνικά καταστροφικό δίλλημα ή της βίαιης και άτακτης χρεοκοπίας και του GREXIT ή της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές. Εμείς λοιπόν τότε στηρίξαμε τη Χώρα. Προτάξαμε για άλλη μία φορά το εθνικά επιβεβλημένο συμφέρον της Χώρας.

Στηρίξαμε την επιλογή να παραμείνει η Χώρα στο Ευρώ και να μην γίνει …Βενεζουέλα, πρότυπο και φανατικός υποστηρικτής της οποίας ήταν ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας όμως αντί να εκμεταλλευτεί αυτήν την ιστορική και μοναδική ευκαιρία που είχε ως Πρωθυπουργός με τη στήριξη 250 (!) Βουλευτών να φέρει όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία, παραδόθηκε άνευ όρων και από ‘Τσάβες’ της Ευρώπης έγινε ο πιο πιστός υπάκουος των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Και αν κάτι λοιπόν αναγνωρίζει ο κ. Μοσκοβισί για τον Πρωθυπουργό, είναι αυτό ακριβώς που σας λέω: ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας από το ‘go back Madame Merkel’ σήμερα είναι ο ‘yes man’ των πιο νεοφιλελεύθερων και ακραίων κύκλων και δεν θα διστάσει να τα δώσει όλα για να παραμείνει στην εξουσία. Εξάλλου, η ίδια η πραγματικότητα απλώς επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.


Σχόλια