65 χρόνια φυλακή στον Χριστόδουλο Ξηρό

65 χρόνια φυλακή στον Χριστόδουλο Ξηρό

Εναν αιώνα και κάτι «χρέωσε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας σε καθένα από τα 10 μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς για το σχέδιο «Γοργοπόταμος» που είχε σκοπό την ομαδική απόδρασή τους από τις Φυλακές Κορυδαλλού! Ολα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 115 ετών, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός σε συνολική ποινή 65 ετών! Βάσει νόμου, εκτιτέα είναι τα 25 χρόνια.

Παρότι ο εισαγγελέας ζήτησε να θεωρηθούν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μία, το δικαστήριο έλαβε υπόψη καθεμία αυτόνομα και επέβαλε το μέγιστο της ποινής που προβλέπει το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα. Τα ήδη καταδικασμένα μέλη των «Πυρήνων» Παναγιώτης Αργυρού, Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, Χάρης Χατζημιχελάκης, Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος, Νταμιάνο Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος, Ολγα Οικονομίδου, Θεόφιλος Μαυρόπουλος καταδικάστηκαν σε ποινή (κατά συγχώνευση) 115 ετών ο καθένας, ενώ οι αρχικές ποινές ήταν πάνω 200 χρόνια.

Στον «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλο Ξηρό το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 65 ετών, ενώ από τους λεγόμενους «ποινικούς» της υπόθεσης στον 55χρονο απότακτο ΕΚΑΜίτη Χρήστο Πατουχέα (που εμφανιζόταν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ ποινικών και τρομοκρατών) επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 27 ετών, σε 28 χρόνια καταδικάστηκε ο 38χρονος Χάρι Κόκα, γνωστός και ως «Θεοχάρης» (που είχε νοικιάσει το σπίτι στην Ανάβυσσο όπου συνελήφθη ο Ξηρός), και σε 25 χρόνια ο Mema Bujar.

Ενοχοι κρίθηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές ο Χρήστος Ροδόπουλος, στον οποίο είχε αποδοθεί το ψευδώνυμο «Ιάσονας», και η 23χρονη φοιτήτρια Αγγελική Σπυροπούλου, στην οποία έχει αποδοθεί βασικός ρόλος στον σχεδιασμό για την απελευθέρωση των «Πυρήνων». Δύο χρόνια φυλακή με αναστολή επιβλήθηκαν στον Χρήστο Πολύδωρο. Αθώες κατά πλειοψηφία κρίθηκαν η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου Αθηνά και η σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου Εύη Στατήρη, καθώς και ο φίλος των αδελφών Πολύδωρου Γιώργος Γιαννόπουλος.

Στον Κορυδαλλό

Συνολικά 28 άτομα ήταν κατηγορούμενα στη δίκη που διεξήχθη σε κλίμα έντασης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές την Παρασκευή. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση ήταν συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση από κοινού και κατά συρροήν, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών, παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων κ.ά.

«Δεν είναι δυνατόν να επιμένει να ονομάζεται δημοκρατική μια χώρα στην οποία με αποκλειστική εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου καταδικάζονται για ηθική αυτουργία και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης νέοι άνθρωποι, που ήταν ήδη στις φυλακές με βαριές ποινές» είπε μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο συνήγορος κάποιων εκ των κατηγορουμένων Σπύρος Φυτράκης.

Πηγή: EspressoΣχόλια