Α. Νταβούτογλου: Ο δημοκρατικός και κοσμικός χαρακτήρας της Τουρκίας  δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση

Α. Νταβούτογλου: Ο δημοκρατικός και κοσμικός χαρακτήρας της Τουρκίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε σήμερα ότι θα διατηρηθεί η αρχή της κοσμικότητας του κράτους στο νέο σύνταγμα της Τουρκίας, σε απάντηση των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου και κορυφαίου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ισμαήλ Καχραμάν για την ανάγκη θέσπισης ενός «θρησκευτικού συντάγματος».

«Η αρχή της κοσμικότητας θα υπάρχει στο νέο σύνταγμα, διασφαλίζοντας τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών και ότι το κράτος θα τηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις θρησκευτικές ομάδες», επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι ο δημοκρατικός και κοσμικός χαρακτήρας της Τουρκίας  δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα καυστικό σχόλιο στο Twitter του προέδρου του CHP και ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ότι η «αναβίωση του χάους στη Μέση Ανατολή είναι αποτέλεσμα τέτοιου είδους σκέψεων, όταν χρησιμοποιείται η θρησκεία ως όργανο της πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τις προεδρικές αρμοδιότητες, καθιστώντας το σημερινό πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν σύγχρονο σουλτάνο.

Και ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει προχωρήσει στην περαιτέρω ισλαμοποίηση της δημόσιας ζωής τα τελευταία χρόνια, όπως η απαγόρευση του αλκοόλ, η μπούρκα στο Κοινοβούλιο και τις δημόσιες υπηρεσίες, οι χαμηλές επιδόσεις της Τουρκίας στην προστασία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, στο κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και την ελευθερία της έκφρασης έχει δημιουργήσει στην ενδοχώρα ένα ισχυρό κύμα αποδοκιμασίας εναντίον του κυβερνώντος κόμματοςΣχόλια