Α. Τσίπρας: «θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους»

Α. Τσίπρας: «θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους»

«Θα περάσουμε έναν κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και θα κλείσει η αξιολόγηση».

Κάλεσε μάλιστα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, και ιδίως τη ΝΔ, να προσέλθουν στο τραπέζι της ανταλλαγής απόψεων, «γιατί όταν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση δεν θα έχει πια νόημα να συνεχίζεται μια λογική την οποία πρώτος εισήγαγε ο κ. Σαμαράς περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στην αύξηση του Τουρισμού και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ψηφίσει τις 100 δόσεις -μέτρο που, αν και χαρακτηρίστηκε από την ΝΔ «μονομερής ενέργεια», έδωσε ανάσα στην χειμαζόμενη αγορά και στα δημόσια Ταμεία. Ως τρίτο παράγοντα ανέφερε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 98%, με συνέπεια να «πέσουν» 5 δισ. ευρώ στην αγορά.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κι αυτό που έχει αξία είναι ότι η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ κι όχι μόνο από τα Αριστερά, αλλά και από τα Δεξιά και καλό θα ήταν να ταυτιστείτε με αυτούς, εφόσον αυτές οι συμμαχίες βρίσκονται στη ευρύτερη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς κι όχι με κάποιους άλλους ακραίους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε: «Εμείς πιστεύουμε στην εσωτερική Δημοκρατία και εσείς διαγράψατε τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και όλη την οργάνωση της Νεολαίας επειδή τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από αυτά που θέλατε».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές, το μήνυμα από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής, μια χώρα με βαθιά κουλτούρα πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών, και προσέθεσε πως αυτό το ανέδειξε ο ελληνικός λαός στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, δείχνοντας πως μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της στο διαφορετικό και πρωτοστατεί για τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

 

Πηγή: in.grΣχόλια