Αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία: Πετούσαν 20 λεπτά με «άδειες» δεξαμενές καυσίμου

Αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία: Πετούσαν 20 λεπτά με «άδειες» δεξαμενές καυσίμου

Με… υπολείμματα καυσίμων φαίνεται πως πετούσε επί 20 λεπτά το αεροσκάφος των LAMIA Airlines που συνετρίβη σε βουνό στην Κολομβία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την πτήση.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το αεροσκάφος είχε εφοδιαστεί για πτήση διάρκειας τεσσάρων ωρών, αλλά είχε συμπληρώσει τέσσερις ώρες και είκοσι λεπτά στον αέρα πριν τη συντριβή του, και επομένως για το διάστημα αυτό των έξτρα είκοσι λεπτών πετούσε με ό,τι αποθέματα είχε στις εφεδρικές του δεξαμενές.

Σημειώνεται ότι το στοιχείο αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των τελευταίων δραματικών λεπτών της πτήσης και τις συνομιλίες που είχε ο πιλότος Μιγκέλ Κουιρόγκα με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στο Μεντεγίν.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα ενώ απευθύνεται προς το Πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντεγίν σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κολομβίας.

«Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης.

Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O Globo» ήδη από την Τετάρτη το βράδυ έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις συνθήκες συντριβής του αεροπλάνου.

Σημειώνεται τέλος ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας, αν και επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος ήταν χωρίς καύσιμα την ώρα της συντριβής, επιχείρησε ωστόσο να ρίξει την ευθύνη στην αεροπορική εταιρεία, λέγοντας ότι διεθνείς κανονισμοί επιβάλουν τα αεροσκάφη να έχουν καύσιμα σε εφεδρεία όταν πετούν ανάμεσα σε αεροδρόμια, πράγμα που η LAMIA δεν είχε κάνει.Σχόλια