Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Επίθεση η οποία αποδίδεται από τις αρχές στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εναντίον της Ραδιοτηλεόρασης του Αφγανιστάν (RTA) προκάλεσε σήμερα έξι θανάτους στο κέντρο της Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσας της ασταθούς επαρχίας Νανγκαρχάρ όπου έχουν την έδρα τους πολλοί εξεγερμένοι.

Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε στα αραβικά από την υπηρεσία προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq, το ΙΚ ανέφερε ότι «σκότωσε τριάντα αποστάτες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και των ΜΜΕ στη διάρκεια μιας επιχείρησης διείσδυσης στην Τζαλαλαμπάντ».

Όμως για τον επαρχιακό κυβερνήτη Γκιουλάμπ Μανγκάρ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι υπεύθυνο για την επίθεση αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Είναι γιατί τους είχαμε σπάσει τη ραχοκοκαλιά κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις μας στη Νανγκαρχάρ, θέλουν να δείξουν με αυτή την επίθεση ότι εξακολουθούν να είναι για τα καλά εκεί», εκτίμησε.

Η επίθεση, που διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες προτού σκοτωθεί και ο τελευταίος από τους τέσσερις επιτιθέμενους, προκάλεσε επίσης 17 τραυματισμούς. Τέσσερις άμαχοι περιλαμβάνονται στους νεκρούς καθώς και δύο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη αυτής της επαρχίας που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

«Οι επιτιθέμενοι ήταν τέσσερις, ο ένας ανατινάχθηκε στην είσοδο της RTA σκοτώνοντας έναν φρουρό. Οι άλλοι τρεις εισήλθαν στο κτίριο όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μας τους καταδίωξαν. Οι μάχες διήρκεσαν τέσσερις ώρες, οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν μέριμνα να μην προκαλέσουν πολλές ζημιές», εξήγησε ο κυβερνήτης.

Η επαρχία Νανγκαρχάρ, στα σύνορα με το Πακιστάν, στεγάζει πολλούς εξεγερμένους μαχητές Ταλιμπάν, οι οποίοι εξαπέλυσαν στα τέλη Απριλίου την εαρινή επίθεσή τους, καθώς και βάσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που έχει κάνει την περιοχή αυτή προπύργιό της στο Αφγανιστάν.

Πολλές επιχειρήσεις με στόχο τον εκτοπισμό του ΙΚ έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από αφγανικά στρατεύματα με την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων που έχασαν τρεις άνδρες τους στις μάχες αυτές.

Το Πεντάγωνο έχει δεσμευθεί να εκδιώξει έως το τέλος του έτους το ΙΚ από το Αφγανιστάν, όπου εμφανίστηκε στις αρχές του 2015 και έχει αναλάβει την ευθύνη από τον Ιούλιο του 2016 για φονικές επιθέσεις ακόμη και στην καρδιά της πρωτεύουσας, Καμπούλ.

Ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε στις αρχές Απριλίου την πιο ισχυρή από τις συμβατικές βόμβες του στον τομέα Ατσίν, στο νότιο τμήμα της Νανγκαρχάρ, με στόχο ένα δίκτυο σπηλαίων και σηράγγων που χρησιμοποιούνται από το ΙΚ.

Η μεγαβόμβα σκότωσε 96 μαχητές των τζιχαντιστών, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Όμως αυτή η επιχείρηση επικρίθηκε από πολλούς παρατηρητές για τους οποίους οι Ταλιμπάν, και όχι το ΙΚ, αποτελούν την κύρια απειλή στη σταθερότητα και την ειρήνη στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή διεκδικούν τον έλεγχο σχεδόν του μισού του εδάφους από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος και το ΝΑΤΟ να μελετούν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δυτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα – 13.200 αυτή τη στιγμή, από τους οποίους οι 8.400 είναι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με τον εθνικό συντονιστή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Νταν Κόατς, «η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί έως το 2018».

«Οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν πιθανόν να καταγράφουν κέρδη, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε πρόσφατα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια