Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας

Αφγανιστάν: Σκληρές μάχες κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας απέκρουσαν μια επίθεση καμικάζι σε ξενώνα κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Καμπούλ, σκοτώνοντας τρεις μαχητές Ταλιμπάν έπειτα από ώρες διακεκομμένων πυροβολισμών και εκρήξεων που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ένας Ισπανός, μέλος της ασφάλειας της πρεσβείας, σκοτώθηκε κατά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σ’ ένα αυστηρά φυλασσόμενο τμήμα της Καμπούλ κοντά σε αρκετές πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, ενώ πέντε αφγανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ Αμπντούλ Ραχμάν Ραχίμι.

Επιπλέον ένας ισπανός πολίτης και εννέα άμαχοι Αφγανοί τραυματίσθηκαν και άλλοι 47 Αφγανοί και ξένοι διασώθηκαν από γειτονικά κτίρια όπου παγιδεύτηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον ξενώνα.

Αυτή η τελευταία σε μια σειρά από επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων στην Καμπούλ άρχισε χθες, Παρασκευή, γύρω στις 6 μ.μ. (15:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας καμικάζι ανατίναξε ένα παγιδευμένο όχημα κοντά στον ξενώνα, επιτρέποντας σε τρεις ενόπλους να πάρουν θέσεις και να ανοίξουν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

«Η επιχείρηση είχε μεγάλη χρονική διάρκεια επειδή θέλαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε γύρω κτίρια και έπρεπε να κινηθούμε προσεκτικά και με την κατάλληλη τακτική», δήλωσε ο Ραχίμι.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας πως είχε στόχο έναν ξενώνα στον οποίο σύχναζαν ξένοι. Πραγματοποιήθηκε μόλις μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του προέδρου Ασραφ Γάνι από μια περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη που έγινε στο Πακιστάν, όπου ζήτησε υποστήριξη για να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν μείνει φέτος στάσιμες.

Η επίθεση στον ξενώνα πραγματοποιήθηκε επίσης έπειτα από μια χωριστή επίθεση των Ταλιμπάν στο συγκρότημα του αεροδρομίου της νότιας πόλης Κανταχάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια