Αφιέρωμα Edmonia Lewis: Το δηλητήριο, οι φωτογραφίες κι ο θάνατος (βίντεο)

314 0

Η Google τίμησε τη μεγάλη Αφροαμερικανή γλύπτρια, Edmonia Lewis, γεννημένη στις 4 Ιουλίου του 1844, η οποία διέπρεψε στο χώρο των καλών τεχνών με έμφαση στον τομέα της γλυπτικής.

Η Edmonia Lewis ξεχώριζε γιατί κατάφερε να συνδύαζει το ινδιάνικο και το αφροαμερικανικό στοιχείο στα νεοκλασικά γλυπτά της.

Γεννήθηκε το 1844 και πέθανε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1911. Αν και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, η τα περισσότερα χρόνια έζησε την Ρώμη, αυτή ήταν άλλωστε η πόλη που την ενέπνευσε να δημιουργήσει μοναδικά έργα, που έμειναν στην Ιστορία.

Η ζωή της γλύπτριας ήρθε και πάλι στο προσκήνιο χάρη σε μία σπάνια φωτογραφία. Το «Walters Art Museum» της Βαλτιμόρης έδωσε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην ανακάλυψη μιας φωτογραφίας που χρονολογείται τον 19ο αιώνα, και απεικονίζει τη Mary Edmonia Lewis.

Όπως ανέφερε το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης, μέχρι τώρα ήταν γνωστές μόνο 7 φωτογραφίες της καλλιτέχνιδας. Όλες αυτές οι φωτογραφίες της Εdmonia Lewis ήταν τραβηγμένες στο Σικάγο μεταξύ του 1868 και του 1870.

Η φωτογραφία βρέθηκε σε ένα… ράφι καταστήματος με αντίκες.

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης φωτογραφίας ήταν άγνωστη στους μελετητές, και σύμφωνα με τις έρευνες, είναι τραβηγμένη στη Ρώμη μεταξύ του 1874 και του 1876. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, πρόκειται για μία φωτογραφία τραβηγμένη από τον ίδιο το φωτογράφο του πάπα Πίου ΙΧ, και είναι χαρακτηριστική φωτογραφία της εποχής carte-de-visite.

Δηλαδή ανήκει σε ένα σπάνιο είδος μικροσκοπικών φωτογραφικών πορτρέτων (διαστάσεων 4 x 2,5″) που συλλέγονταν και κυκλοφορούσαν μανιωδώς τη συγκεκριμένη εποχή.

Δείτε το χθεσινό Doodle της Google για την σπουδαία γλύπτρια:

celebrating edmonia lewis 6330250832117760.2 hp2x

Έμεινε ορφανή σε ηλικία 11 ετών και από τους δύο της γονείς και η οικογένειά της αποτέλεσε έμπνευση για την καλλιτεχνική της πορεία.

maryedmonia lewis wc 9381053 1 402

Ένα από τα καλύτερα και πιο περιζήτητα έργα της ήταν το “Forever Free” (1867), ένα γλυπτό που απεικονίζει ένα μαύρο ανδρόγυνο να βγαίνει από τα δεσμά της δουλείας. Η Lewis δεν ασχολήθηκε μόνο με γλυπτά που είχαν θρησκευτικές αναφορές, αλλά δημιούργησε και προτομές Αμερικανών ηγετών όπως ο Ulysses S. Grant και ο Αβραάμ Λίνκολν.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grJoin the Conversation