Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια

Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια

Την περαιτέρω αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την ένταξη των δανειοληπτών κόκκινων στεγαστικών δανείων στην προστασία της πρώτης τους κατοικίας από πλειστηριασμό, προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στο πολυνομοσχέδιο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταθάκης, στο πλαίσιο για τους δανειολήπτες προστίθενται και αλλά ποιοτικά κριτήρια, καθώς οι δανειολήπτες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πληρώσουν το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους τους και σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται να πληρώνουν ελάχιστη συνεισφορά.

Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι ο οφειλέτης καλείται να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες δε θα εισπράξουν λιγότερα απ’ όσα σε περίπτωση πλειστηριασμού, ενώ κλείνει και το παράθυρο κουρέματος της οφειλής από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Έτσι, στο εξής ο προσδιορισμός της απώλειας κάθε τράπεζας από τη διαφορά αντικειμενικής με εμπορική άξια θα γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταφέροντας το υπερβάλλον χρέος στο μέλλον.

Μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου, ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για ρεκόρ κόκκινων δανείων στην Ελλάδα που φτάνουν το 40% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως ανέφερε, ο νέος νόμος προτρέπει το τραπεζικό σύστημα να αναδιαρθρώσει τα δάνεια.

«Δουλέψαμε την ιδέα ότι ο ίδιος ο νόμος θα οδηγήσει στην ενθάρρυνση αποφυγής των κόκκινων δανείων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχόλια