Αυστρία: Ανέφικτη η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους έως την 1η Ιουλίου

Αυστρία: Ανέφικτη η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους έως την 1η Ιουλίου

Ότι δεν είναι «εφικτό» να τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου το καθεστώς απαλλαγής των Τούρκων υπηκόων από την υποχρεωτική έκδοση θεωρήσεων εισόδου στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Δεν πιστεύω ότι η 1η Ιουλίου είναι εφικτή», επεσήμανε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διατυπώνοντας μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή δε θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών έως το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρεται στην συμφωνία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.
18
Ο ίδιος εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο ο όρος αυτός αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, διατύπωσε την ελπίδα, στις 10 Μαΐου, ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν «το αργότερο τον Οκτώβριο».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους, η οποία αφορά τις σύντομες διαμονές διάρκειας 90 ημερών το ανώτερο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει επιπλέον 5 κριτήρια (εκ των 72 που έχουν οριστεί) «έως τα τέλη Ιουνίου».

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Άγκυρα οφείλει κυρίως να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία για την τρομοκρατία, κάτι που προς το παρόν αρνείται να κάνει.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να θεσπιστεί το μέτρο υπό πίεση», σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός «που προέτρεψε υπέρ μιας λύσης που δεν θα έχει κανένα νομικό κενό».

Επιπλέον, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου των Κούρδων της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.

 

 

 

 Σχόλια