Αυστρία: Ποινή φυλάκισης για ναζιστικό χαιρετισμό σε μέλος της Pegida

Αυστρία: Ποινή φυλάκισης για ναζιστικό χαιρετισμό σε μέλος της Pegida

Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε δικαστήριο της πόλης Γκρατς στην Αυστρία, σε έναν 27χρονο που αντιμετώπιζε την κατηγορία του χιτλερικού χαιρετισμού.

Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο στη βάση του «Νόμου περί εθνικοσιαλιστικής επαναδραστηριοποίησης», ο οποίος ισχύει και εφαρμόζεται στην Αυστρία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ.

Οι οχτώ ένορκοι αποφάσισαν ομόφωνα την ποινή φυλάκισης με αναστολή. Ο κατηγορούμενος προσήχθη μετά από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από τις αστυνομικές αρχές με βάση βίντεο από τη συμμετοχή του σε διαδήλωση της ρατσιστικής οργάνωσης Pegida στο Γκρατς την 29η Μαρτίου.

Στο βίντεο ο 27χρονος εμφανίζεται να χαιρετά χιτλερικά με το δεξί του χέρι, κατά την ομιλία του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Βαυαρίας «Η Ελευθερία», Μίχαελ Στιούρτσενμπεργκερ, στη διάρκεια διαδήλωσης στην κεντρική πλατεία της πόλης με τίτλο… «Πρώτος εαρινός περίπατος του Γκρατς».

Ο κατηγορούμενος δεν έπεισε στην ανάκριση, λέγοντας ότι απλά συμμετείχε στις «ζητωκραυγές» στη διάρκεια της διαδήλωσης. Στη δίκη ισχυρίστηκε ότι απλά «χαιρετούσε» κάποιον γνωστό του, αρνούμενος πως διατηρεί σχέσεις με νεοναζιστικούς κύκλους.

Η επωνυμία της γερμανικής οργάνωσης μίσους Pegida, με «παραρτήματα» σε πολλές χώρες, προέρχεται από τα αρχικά γερμανικών λέξεων που μεταφράζονται σε «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης».

 Σχόλια