Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Απόλυτος πραγματιστής ο Τσακαλώτος, και όχι σόουμαν σαν τον Βαρουφάκη

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Απόλυτος πραγματιστής ο Τσακαλώτος, και όχι σόουμαν σαν τον Βαρουφάκη

Με θετικά λόγια για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μίλησε ο ομόλογός του από την Αυστρία, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον κ. Τσακαλώτο «απόλυτο πραγματιστή» και όχι σόουμαν όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει πράξει πολύ περισσότερα με την έναρξη του τρίτου προγράμματος βοήθειας -και στην πραγματικότητα ήδη νωρίτερα- από ό,τι συνολικά κατά τα δύο προηγούμενα προγράμματα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σέλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν καταστήσει σαφές στην Ελλάδα ότι, είτε θα εκπληρώνει εκ των προτέρων τους όρους, είτε δε θα παίρνει χρήματα, και η χώρα προχωρά στην εφαρμογή της λίστας των υποχρεώσεών της, κάτι που μέχρι στιγμής λειτουργεί χωρίς τριβές.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρατήρησε πως παίζει ουσιαστικό ρόλο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ο οποίος είναι βέβαια εξίσου αριστερός όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης -έχοντας αυτοχαρακτηριστεί κάποτε τροτσκιστής-, ωστόσο είναι ένας απόλυτος πραγματιστής και όχι σόουμαν όπως ο Βαρουφάκης, αναγνωρίζει ένα πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τη λύση, κάτι που δεν έκανε ποτέ ο Βαρουφάκης».

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός, είναι καλό που ο κ. Τσακαλώτος παρέμεινε υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς έχει δημιουργηθεί μεταξύ των υπουργών μια καλή βάση συνομιλιών, που έχει ως βασική αρχή ότι, προτού εισρεύσει χρήμα, πρέπει να αποκατασταθεί η κλονισμένη εμπιστοσύνη.

Κατά την άποψή του, εκείνο που παραμένει ακόμη ανοικτό είναι το ζήτημα του ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο, όπως σημειώνει, λίγοι γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του τρίτου προγράμματος και ότι έχει συμφωνηθεί πως οι εισπράξεις από αυτό το Ταμείο θα αξιοποιούνται για εξυπηρέτηση του χρέους και για αναγκαίες επενδύσεις ώστε να τεθεί σε κίνηση η οικονομία.

Σύμφωνα με τον Σέλινγκ, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για το Ταμείο θα είναι η ένταξη των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, και εάν αυτό λειτουργήσει -με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το επακόλουθο crash test- θα ήταν ένα σημαντικό βήμα.Σχόλια