2:38 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ζητούν νέα μέτρα και ακύρωση των νόμων του 2015

Ζητούν νέα μέτρα και ακύρωση των νόμων του 2015

Μέτρα τα οποία κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απο την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, τις προγραμματικές δεσμεύσεις αλλά και τις προεκλογικές εξαγγελίες ζητούν τώρα οι δανειστές προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως για της επίτευξη της όποιας συμφωνίας. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων καταγράφονται λεπτομερώς οι απαιτήσεις των δανειστών οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να απαιτούν την ακύρωση όλων των νομοθετημάτων της ελληνικής κυβέρνησης το 2015.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συζητούνται στο Eurogroup δημοσιεύει το Reuters.

Σύμφωνα με αυτό, τo Eurogroup θεωρεί ως καλή βάση συζήτησης τις νέες προτάσεις. Θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ. Η πρόταση θα πρέπει να ενισχυθεί κι από άλλα μέτρα ώστε να λάβει βοήθεια από τον ESM.

Ο στόχος είναι μέχρι το 2018 να επιτυγχάνεται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

Επίσης να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για μειώσεις συντάξεων, καθώς και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Να εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για μη συνταγογραφημένα φάρμακα, κλειστά επαγγέλματα, αγορά γάλακτος, κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων.

Επίσης, το Eurogroup ζητά να μην καταργηθούν οι νόμοι για τα εργασιακά, να επανεξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, να συμμορφωθεί η Αθήνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και να ληφθούν μέτρα για τα «κόκκινα δάνεια».

Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητούν βελτιωμένη διοίκηση, δηλαδή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε συνεργασία με θεσμούς. Αναφέρεται δε, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης που δεν έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2014.

Όπως γίνεται αντιληπτό η υιοθέτηση αυτών των σκληρών μέτρων θα βάλει μπουρλότο στο ήδη φλεγόμενο πολιτικό σκηνικό και κυρίως στον πόλεμο εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσχέδιο του Eurogroup

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του το αίτημα των ελληνικών αρχών για το τριετές δάνειο από τον ESM , προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας, καθώς και τη λίστα με τα μέτρα με τα οποία δεσμεύεται, συμπεριλαμβανομένης λίστας με αυτά που έχουν προτεραιότητα. Το Eurogroup σημειώνει την ανάγκη για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο πρόγραμμα.

Τo Eurogroup καλωσορίζει την ανακοίνωση των θεσμών, οι οποίοι εγκρίνουν τη λίστα που ετοίμασαν οι ελληνικές αρχές ως βάση συζήτησης για ένα νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο μέτρων χρειάζεται περισσότερες διευκρινήσεις, καθώς και ενδυνάμωση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για ένα πιθανό τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Ωστόσο, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις, ως βάση για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα:

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ολοκληρώσει τις βασικές της δεσμεύσεις που απέμεναν ως τον Δεκέμβριο του 2014 για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου μνημονίου.

Στην ανακοίνωση υπάρχει και ο όρος της υιοθέτησης από την Ελλάδα ενός σημαντικά αναβαθμισμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σε συνεργασία μιας ομάδας από την ελληνική πλευρά και μια ομάδας των τριών θεσμών, που θα υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του «μηχανισμού υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων», όπως αναφέρεται.

Σαφής αναφορά υπάρχει και στην υποχρέωση της Ελλάδας να «ακυρώσει», όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, μια σειρά νόμων και μέτρων που ελήφθησαν μέσα στο 2015.

Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup, αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει άμεσα την πλήρη λειτουργία του Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ακόμη, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών, μεταξύ άλλων και μέσω της αποτελεσματικής διευθέτησης των κόκκινων δανείων, καθώς και της διοικητικής ενίσχυσης του ΤΧΣ  και των τραπεζών.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις – και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.

Σε ότι αφορά την αγορά ενέργειας, το προσχέδιο της απόφασης που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμης απόδοσης μέτρων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Πλήρης δέσμευση με το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Να αντισταθμίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας