Αυτό το ρομπότ εξουδετέρωσε τον ελεύθερο σκοπευτή στο Ντάλας

Αυτό το ρομπότ εξουδετέρωσε τον ελεύθερο σκοπευτή στο Ντάλας

Για πρώτη φορά η αμερικανική αστυνομία επέλεξε τη χρήση ρομπότ-βόμβας όταν για την εξουδετέρωση του 25χρονου Μάικα Ξαβιέ Τζόνσον το έβαλε σε ισχύ.

Οι αμερικανικές αρχές πυροδότησαν με τηλεχειριστήριο ρομπότ-βόμβα για να σκοτώσουν ύποπτο, με τον διοικητή της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, να τονίζει πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη χρήση του MARCbot.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, από τη χρήση του ρομπότ-βόμβας και την τοποθέτηση μηχανισμού ώστε να εκραγεί εκεί που βρισκόταν ο ύποπτος. Οι άλλες επιλογές θα έθεταν σε κίνδυνο τους αστυνομικούς. Ο ύποπτος είναι νεκρός ως αποτέλεσμα της πυροδότησης της βόμβας», δήλωσε ο Μπράουν.

«Ναι, είναι η πρώτη χρήση ρομπότ με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε από την άλλη, ο Πίτερ Σίνγκερ, επικεφαλής τεχνολογικής συμβουλευτικής εταιρίας και συγγραφέας βιβλίων για τη χρήση ρομπότ σε εμπόλεμες ζώνες.

Ωστόσο, η αστυνομία του Ντάλας δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για το ρομπότ, λέγεται όμως πως πίσω από την κατασκευή του βρίσκεται η Northrop Grumman Andros που παρέχει στο στρατό ρομπότ.

Την ίδια ώρα, έκθεση του παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέφρασε ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Δεν έχουν ανθρώπινες ιδιότητες όπως η κρίση και την ενσυναίσθηση που επιτρέπει στους αστυνομικούς να αποφεύγουν παράνομες αυθαίρετες δολοφονίες σε απρόβλεπτες καταστάσεις», ανέφερε η έκθεση.

Εξάλλου, το κίνημα Black Lives Matter καταγγέλλει μεταξύ άλλων και την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας.

Ο Ρικ Νέλσον, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών, μιλώντας στους New York Times δήλωσε πως δεν επιτρέπεται να γίνεται χρήση βίας με κάθε κόστος. «Στον πόλεμο, στόχος είναι να σκοτώσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις, όμως, έχουν μία διαφορετική λειτουργία», επισήμανε ο Νέλσον.Σχόλια