Αυτός είναι ο αντικαπνιστικός νόμος που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας

Αυτός είναι ο αντικαπνιστικός νόμος που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας

Νέο αντικαπνιστικό νόμο επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος θα προβλέπει αφενός υψηλότερα πρόστιμα και περιορισμούς στη διακίνηση των προϊόντων καπνού, αφετέρου δε κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Νέο αντικαπνιστικό νόμο επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος θα προβλέπει αφενός υψηλότερα πρόστιμα και περιορισμούς στη διακίνηση των προϊόντων καπνού, αφετέρου δε κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Όπως αναφέρει η «Ημερησία του Σαββάτου», ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος κρίνεται αποτυχημένος. Αν και είμαι κατά του καπνίσματος, κατανοώ τους καπνιστές, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι εθισμένοι» δηλώνει ο κ. Μπασκόζος και διευκρινίζει ότι σχεδιάζεται νέος αντικαπνιστικός νόμος επειδή «στην πράξη οι αυστηρές οδηγίες είναι ανεφάρμοστες. Επομένως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα».

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθεί η νέα αντικαπνιστική πολιτική, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο.

Ο πρώτος άξονας αφορά ενέργειες για την ενίσχυση της πρόληψης και αγωγής υγείας, κυρίως σε μαθητές και νέους. Μάλιστα στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας, ώστε με έξυπνους τρόπους και σύγχρονα μέσα οι νέοι να κινητοποιηθούν και να πουν όχι στο κάπνισμα. «Θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας των νέων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά «περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην είναι στο έλεος του καπνού οι μη καπνιστές». Ο κ. Μπασκόζος αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η αντικατάσταση των χώρων ελεύθερου καπνού από… ώρες ελεύθερου καπνού, δηλαδή να απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα στους χώρους εστίασης σε συγκεκριμένες ώρες και κυρίως σε ώρες που επιλέγονται για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, π.χ. 9.00-12.00 το βράδυ.

«Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε, ωστόσο προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, χωρίς να τιμωρούμε τους καπνιστές» τονίζει ο κ. Μπασκόζος. Διευκρινίζει πάντως ότι θα υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού, ενώ μερική απελευθέρωση του τσιγάρου εξετάζεται και για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ο τρίτος άξονας αφορά την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. «Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα και είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το λαθρεμπόριο» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι τα προϊόντα καπνού θα υπόκεινται πλέον σε αυστηρό έλεγχο σε όλη την αλυσίδα διακίνησής τους, μέχρι τον καταναλωτή. Η μεταφορά, π.χ., θα γίνεται με συγκεκριμένα οχήματα που θα φέρουν ειδική σήμανση και η διαχείρισή τους δεν θα επιτρέπει παράνομη διακίνηση.Σχόλια