Αυτούς τους φόρους ποιος θα τους αντέξει;

Αυτούς τους φόρους ποιος θα τους αντέξει;

Ένα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι θα πρέπει να υποδεχθούν εκατομμύρια πολίτες καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.). Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε φυσικά ότι θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.

Φυσικά, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με τηνεφημερίδα «Το Βήμα» από την 1η Ιουλίου ναι μεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σχέδιο με αποδείξεις αλλά τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικό για το χτίσιμο του εφετινού αφορολόγητου να έχουν γίνει οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά θα ισχύσει το μεικτό σύστημα, δηλαδή η Εφορία θα δέχεται και τις συναλλαγές με μετρητά.

Την ίδια ώρα, τρεις μόλις ημέρες έχει η κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τα μέτρα της συμφωνίας του Eurogroup προκειμένου να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και στο Μ. Μαξίμου παράλληλα με την επίσκεψη Πούτιν πήραν φωτιά οι συσκέψεις και οι συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου. Το σενάριο του ανασχηματισμού είναι έτσι το πιο πιθανό για την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο

Έχουμε και λέμε…

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking).

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τις λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη διευκρινιστεί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ακόμη: Αύξηση στις τιμές σε βασικά προϊόντα από την 1η Ιουνίου


Την ίδια στιγμή μέσα στον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει η εφημερίδα, λόγω του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.

Ο λόγος που δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Σε τρεις δόσεις ο φόρος

Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σε αυτά που έως σήμερα γνωρίζουμε.

Έτσι, ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2016 και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε όσες δόσεις απομένουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 έως το τέλος του έτους.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η εκκαθάριση γίνει τον Σεπτέμβριο και η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα, απομένουν συνολικά άλλες 3 δόσεις έως το τέλος του έτους.

Με δεδομένο όμως ότι στα νοικοκυριά θα πέσουν όλοι οι φόροι μαζί και άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορούν να πληρωθούν και να γίνουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρουν διάταξη στα επόμενα νομοσχέδια η οποία θα δίνει παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2016 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017.

Τα ακίνητα

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει χαμένους και κερδισμένους. Οι μεγάλοι χαμένοι – περίπου 500.000 τον αριθμό – είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας 200.000 ευρώ και άνω, ενώ για πρώτη φορά προστίθενται στα περιουσιακά τους στοιχεία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και τα αγροτεμάχια.

 

Τα  ακίνητα όμως, που βρίσκονται σε περιοχές με μειωμένες τιμές ζώνης σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσουν και αυτάτον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015 καθώς παραμένει η νέα αντικειμενική αξία στο ίδιο κλιμάκιο και φορολογικό συντελεστή με πέρυσι.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι θα ισχύουν και εφέτος τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι για μείωση ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.

Οι μειώσεις στους μισθούς

Νέες μειώσεις στις αποδοχές τους θα δουν από την 1η Ιουνίου οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι συνταξιούχοι, μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης.

Η μείωση του αφορολογήτου, σύμφωνα με την «Ημερησία», σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, ενώ οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν και απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι μεγάλοι χαμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι από τη μείωση του αφορολογήτου είναι:

  • Όσοι δεν έχουν παιδιά και μισθό μόλις πάνω από 617 ευρώ
  • Όσοι έχουν 1 παιδί και μισθό πάνω από 633 ευρώ, καθώς και
  • Όσοι έχουν 2 παιδιά και μισθό πάνω από 649 ευρώ.

 Σχόλια