Άγκυρα: Απαράδεκτη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Άγκυρα: Απαράδεκτη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Με μία ανακοίνωση πρωτοφανούς δριμύτητας η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί, ζητώντας… τα ρέστα από την Αθήνα που… τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ και ζητεί «σωφροσύνη» από την Ελλάδα για το ύφος και τις δηλώσεις της, δεδομένου ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Διαβάστε τη σχετική απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς:

«Είναι απαράδεκτου χαρακτήρα η ανακοίνωση που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,  σχετικά με το πρόγραμμα που θα μεταδώσει από την Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το κανάλι TRT Diyanet TV.

Καλούμε να επιδείξει  κοινή λογική, στο ύφος και στις ανακοινώσεις της, η Ελλάδα, η οποία δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσα, παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις αξίες της δημοκρατικής και κοσμικής κοινωνίας συγκαταλέγεται και ο σεβασμός σε αλλότριες λατρείες και θρησκείες».

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα καταδίκασε επισήμως μέσω του ΥΠΕΞ ως «οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας και πρόσθεσε ότι μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα.

Ακόμη, το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

 Σχόλια