14:57 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

"Αγώνας δρόμου" από το ΥΠΟΙΚ για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

"Αγώνας δρόμου" από το ΥΠΟΙΚ για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

“Ανάσα” για τις επιχειρήσεις πρόκειται να αποτελέσει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών η οποία στοχεύει να μην “σβήσουν” από τον χάρτη οι υγιείς εταιρείες λόγω της κρίσης. Το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε μία νέου τύπου ρύθμιση για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, οι οποίες αποτελούν το περίπου 69% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα τελωνεία.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους.

Οι δόσεις προτείνεται να υπερβαίνουν τις 24 σε αριθμό, ο οποίος θα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση τόσο με το ύψος των οφειλών της επιχείρησης όσο και με την “υγεία” των οικονομικών μεγεθών της.

Τα χρέη προς το Δημόσιο “πνίγουν” σήμερα κάθε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στο τέλος του Ιανουαρίου φέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων στην εφορία ανέρχονταν σε 58,5 δισ. ευρώ και στα τελωνεία σε 3,7 δισ. ευρώ. Αποτελούσαν δε το περίπου 69%των συβνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών, από ιδιώτες και επιχειρήσεις, στο Δημόσιο.

Παρά τις υφιστάμενες συθμίσεις, η κατάσταση παρέμεινε ίδια και στο τέλος Απριλίου, όταν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 88,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αποτελούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το α’ τετράμηνο φέτος.

Την ίδια ώρα, από έρευνα του ΕΕΑ, προκύπτει ότι  τα νέα μαγαζιά ανοίγουν κατά 80% στον κλάδο καφέ, σουβλάκια κλπ. Τα καταστήματα αυτά έχουν μικρό χρόνο ζωής. Κατά κανόνα κλείνουν και ανοίγουν και πάλι με άλλο όνομα, δεδομένου ότι προηγούμενα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς ταμεία και εφορία, τράπεζες.

Στην πραγματικότητα και σε σχέση με τα επίσημα νούμερα ανοίγματος -κλεισίματος που παρουσιάζονται τα κλεισίματα είναι πολύ περισσότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί για να κλείσει μια επιχείρηση ο επιχειρηματίας πρέπει να πληρώσει λεφτά (υποχρεώσεις). Το κλείσιμο κοστίζει. Ακόμη και τις συνδρομές  του επιμελητηρίου δεν μπορούν να πληρώσουν για να πάρουν πιστοποιητικά διαγραφής και ζητάνε διακανονισμό ή μείωση!

Σήμερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία) υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τον αριθμό να αυξάνεται -από τον προϊστάμενο της εφορίας- σε 24 δόσεις για πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν αναφορά για πάνω από 24 δόσεις με την προωθούμενη νέα ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει να βάλουμε τις επιχειρήσεις στην “προκρούστεια κλίνη”, αλλά πρέπει να βοηθηθούν για να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σωθούν”.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας