Αγωνία για τη ρευστότητα -Γιατί Δραγασάκης και Τσακαλώτος «τρέχουν» στον Ντράγκι

Αγωνία για τη ρευστότητα -Γιατί Δραγασάκης και Τσακαλώτος «τρέχουν» στον Ντράγκι

Λύση «εδώ και τώρα» στο πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας επιζητά η ελληνική κυβέρνηση με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνουν πάνω τους τη διαπραγμάτευση, μεταβαίνοντας στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Ο «σούπερ-Μάριο», επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι ο άνθρωπος που κρατά στα χέρια του το «κλειδί» για να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας, την ώρα που προσδοκίες της κυβέρνησης είναι:

* η αύξηση στο όριο έκδοσης των γραμματίων του δημοσίου
* να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα
* να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA)

Γιατί Δραγασάκης και Τσακαλώτος «τρέχουν» στο Ντράγκι;

Πάνω από 4 δισ ευρώ είναι οι πληρωμές που πρέπει να κάνει το ΓΛΚ ως το τέλος του μήνα και είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει η… στήριξη ή έστω η ανοχή της ΕΚΤ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεμείνουν από ρευστό τα κρατικά ταμεία.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, ότι ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντάνε το Μάριο Ντράγκι ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για την οποία έχουν ακουστεί και καλά αλλά και κακά νέα. Αυτό που φοβάται η Αθήνα είναι ότι αν δεν φτάσουν στο δ.σ. της ΕΚΤ ισχυρά μηνύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θα επικρατήσουν οι φωνές των «σκληρών» και θα «κουρευτούν» περαιτέρω τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, κάτι που ισοδυναμεί με θανατική ποινή για τη ρευστότητα εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων. Αν αντιθέτως πειστεί ο κ. Ντράγκι- και πολύ περισσότερο ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γ. Βάιντμαν- ότι κάτι κινείται και ότι η συμφωνία είναι ορατή, η Αθήνα προσδοκά ακόμα και στην αύξηση του ορίου έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Υπενθυμίζεται ότι στην πραγματικότητα η ΕΚΤ έχει επιβάλει διπλό πλαφόν στις τράπεζες: α) καμία αγορά εντόκων πάνω από τα 9 δισ ευρώ που ήδη κατέχουν και β) καμία έκδοση πάνω από τα 15 δισ ευρώ που είναι το… εθνικό «ταβάνι».

Τι γίνεται την ίδια ημέρα που συνεδριάζει η ΕΚΤ; Ξεκινά ο μαραθώνιος πληρωμών του Μαΐου, με 190 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ. Στις 8 του μήνα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια 1,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών. Στις 11 Μαΐου είναι η κρίσιμη σύσκεψη του EUROGROUP και μια ημέρα μετά η πληρωμή 760 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Στις 13 Μαΐου, πρέπει να βρεθούν και να πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ στις 3 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του μήνα- δηλαδή από τις 27 ως τις 29- πρέπει να πληρωθούν 1,1 δισ ευρώ για μισθούς- συντάξεις στο Δημόσιο, 900 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά Ταμεία για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, περίπου 300 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου και άλλα 400 εκατ. ευρώ για τόκους

Τι είπαν Τσίπρας-Λαγκάρντ

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ, με την οποία και συνομίλησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στον απόηχο της σκληρής στάσης του Ταμείου που προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης, έπειτα από την επιμονή του να επαναφέρει στο τραπέζι ως προϋπόθεση για συμφωνία τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Στο Παρίσι ο Βαρουφάκης θα έχει μπαράζ επαφών

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, προσπάθειες καταβάλλει με τη σειρά του και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συναντά το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν -με τον οποίο και θα εξετάσουν την πρόοδο στο Brussels Group- και στη συνέχεια τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος του Έλληνα υπουργού είναι σε αυτή τη καθοριστική συγκυρία να επιχειρήσει να αποκαταστήσει κάποιες ισχυρές συμμαχίες που θα είναι πολύ χρήσιμες για την Αθήνα, ενόψει της συνάντησης των ομολόγων του στις Βρυξέλλες. Ειδικά αυτή την περίοδο που οι περισσότερες φωνές στο εξωτερικό –μετά και το eurogroup της Ρίγας- είναι επικριτικές για την ελληνική πολιτική.

Εν αναμονή ενός εκτάκτου Eurogroup

Η Αθήνα τέλος, επιδιώκει μία συνεδρίαση της ευρωομάδας εργασίας το αργότερο έως την Παρασκευή και μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέσω τηλεδιάσκεψης, να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας να δοθεί πολιτικά το πράσινο φως ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει σε τροχιά.

Η κυβέρνηση, όπως έχει γίνει γνωστό, βάζει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις στη λογική μιας «συμφωνίας-πακέτο» και ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρά η συμφωνία θα είναι σπονδυλωτός με κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν πως πλέον δεν μιλάμε για μια συμφωνία – γέφυρα, παρά για μια συμφωνία που θα έχει στόχο να ξεκινήσει η νομοθετική υλοποίησή της εντός του Ιουνίου.

Πηγή: iefimeridaΣχόλια