Άγρια εκτέλεση φωτοειδησεογράφου στο Μεξικό – Τέσσερα ακόμη πτώματα δολοφονημένων γυναικών στον ίδιο χώρο (φωτό)

Άγρια εκτέλεση φωτοειδησεογράφου στο Μεξικό – Τέσσερα ακόμη πτώματα δολοφονημένων γυναικών στον ίδιο χώρο (φωτό)

Νεκρός στο διαμέρισμά του στην πόλη Βερακρούζ του Μεξικό και με δυο σφαίρες στο στήθος βρέθηκε ο φωτορεπόρτερ Ruben Espinosa , ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχαν τα πτώματα τεσσάρων ακόμη γυναικών, έχοντας δεχθεί όλα πυροβολισμούς.

CLXIEWBUYAACpWv

Πρόσφατα, ο 32χρονος Espinoza, ο οποίος ειδικευόταν στην φωτοειδησεογραφική κάλυψη κοινωνικών κινημάτων, είχε εκφράσει πολλές φορές δημόσια φόβους για την ίδια του τη ζωή, σε μια πόλη και σε μια χώρα που θεωρούνται από τις πλέον επικίνδυνες του κόσμου για την άσκηση της δημοσιογραφίας.

Hallan-sin-vida-al-fotoperiodista-Rubén-Espinosa-en-el-DF

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Ιούνιο είχε κάνει λόγο για ύποπτα άτομα τα οποία τον παρακολουθούσαν και αποφάσισε να μετακινηθεί από τη Βερακρούζ στο Μέξικο Σίτι όπου θα αισθανόταν, όπως είχε πει ο ίδιος, περισσότερη ασφάλεια.

Ο Ruben Espinoza εργαζόταν ως free lancer για το περιοδικό Proceso και το πρακτορείο Cuartoscuro είχε απευθύνει έκκληση στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

432651_d«Δεν εμπιστεύομαι κανένα θεσμό σε αυτή τη χώρα, δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση, φοβάμαι για τους συναδέλφους και φίλους μου, φοβάμαι για τον εαυτό μου», είχε πει συγκεκριμένα, αντιλαμβανόμενος τον άμεσο κίνδυνο που και αυτός διέτρεχε.

Η αστυνομία του Μεξικό εντόπισε τα πέντε πτώματα σε διαμέρισμα του κέντρου της περιοχής Νarvarte της πρωτεύουσας Μέξικο Σίτι μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε από κοπέλα που διέμενε στον ίδιο όροφο, ωστόσο δεν έδωσε κάποια στοιχεία για τις ταυτότητες των δολοφονημένων μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου όταν η αδελφή του Espinoza αναγνώρισε το πτώμα του άνδρα.

Αυτό το Σάββατο το πρωί είχε γνωρίσει τη δολοφονία πέντε ατόμων σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης αποικία Narvarte της πρωτεύουσας, αλλά δεν ξεπέρασε τα στοιχεία μέχρι το απόγευμα το άρθρο 19 και το περιοδικό Proceso ανέφερε ότι η αδελφή είχε αναγνωρίσει το σώμα Espinosa στην ιατροδικαστική υπηρεσία με χτυπήματα στο πρόσωπο και με δύο σφαίρες στο στήθος.

CLX_t_mUEAAhDwN

Η Υπηρεσία Δίωξης Ανθρωποκτονιών του Μεξικό (DF) μέχρι στιγμής δεν εξέδωσε οποιαδήποτε ανακοίνωση ενώ εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καταδίκασε το αποτρόπαιο πενταπλό έγκλημα και ζήτησε «άμεση και ταχεία διερεύνηση».
CLXrQE_UcAEcYi4Η Βερακρούζ στην οποία είχε γεννηθεί ο Espinoza και εργαζόταν επί οκτώ χρόνια, μια πόλη στην οποία η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος έχει σχεδόν υποκαταστήσει κάθε έννοια κράτους, ενώ το καρτέλ Ζέτας με την παραστρατιωτική του δομή να φαίνεται πως έχει τον πρώτο λόγο, και ολόκληρη την περιοχή να αποτελεί απαγορευμένη ζώνη και επί ποινή θανάτου για οποιονδήποτε επιχειρήσει να αναπτύξει ελεύθερο λόγο, με τον αριθμό των δημοσιογράφων που από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί, να έχουν φτάσει ήδη τους 15 ενώ από το 2000 ως το 2015 τους 100.

Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους δίχως Σύνορα», το Μεξικό για το 2014 κατέλαβε την έκτη παγκόσμια θέση στον κόσμο στις δολοφονίες εκπροσώπων του Τύπου ενώ στη λίστα των 180  χωρών που αφορά τον βαθμό ελευθερίας του Τύπου, καταλαμβάνει την 148η μαζί με το Αφγανιστάν.

 Σχόλια