Άγριο κυβερνητικό παρασκήνιο για την ‘διάσωση’ Μαρινόπουλου

Άγριο κυβερνητικό παρασκήνιο για την ‘διάσωση’ Μαρινόπουλου

Φουντώνει ο «πόλεμος» μεταξύ της επιχειρηματικής οικογένειας Καρυπίδη και της κυβέρνησης με φόντο το σχέδιο «διάσωσης» του Μαρινόπουλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επιχειρηματίες μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, κ. Θέμη Σοφού και δημοσιεύει σήμερα το ereportaz κάνει λόγο για ωμές κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση του Μαρινόπουλου.

Μια διάσωση, που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οδηγεί 1.500 και πλέον εργαζόμενους των επιχειρήσεων Καρυπίδη στην ανεργία, καθώς το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει κούρεμα στο 98% των οφειλών ύψους 30 εκατ. ευρώ του Μαρινόπουλου προς την εταιρεία.

«Γίνονται διαρκώς ψευδείς αναφορές για τη δήθεν διάσωση εργαζομένων και στην πραγματικότητα έμειναν απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα συνεργασίας Μαρινόπουλου – Καρυπίδη. Κουρεύτηκαν με παραδικαστική και φασιστική μεθοδολογία οι απαιτήσεις της εταιρείας μας από την εταιρεία Μαρινόπουλου κατά 98,2%, ενώ η εταιρεία Μαρινόπουλου είχε αναγνωρίσει εγγράφως τις απαιτήσεις μας ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ, λύοντας τη σύμβαση franchise με απατηλές μεθοδεύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Άλλη μια παρέμβαση στη Δικαιοσύνη συνιστά η χθεσινή προσπάθεια που κάνει η παραδικαστική κυβέρνηση, ώστε η Δικαιοσύνη δείχνει το «ενδιαφέρον» της να προσδιορίσει νωρίτερα το αίτημα πιστωτή της εταιρείας Μαρινόπουλου να επισπευσθεί η εκδίκαση της τριτανακοπής της εταιρείας μας. Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην συγκάλυψη του σκανδάλου Μαρινόπουλου.

Εάν επικυρωθεί τελικά η διαγραφή των αναγνωρισμένων υπολοίπων της οφειλής Μαρινόπουλου προς την εταιρεία μας, τότε οι 1500 εργαζόμενοί μας είναι καταδικασμένοι να μείνουν απλήρωτοι. Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να λάβει θέση και για τους δικούς μας εργαζομένους και για το παραδικαστικό σκάνδαλο Μαρινόπουλου, που είναι μεγαλύτερο από τα δάνεια των Μ.Μ.Ε. και των Κομμάτων αγγίζοντας τα 3δις € (2 δις € χωρις να υπολογισθεί η «εξυγίανση – κούρεμα» που είχε κάνει ο Μαρινόπουλος μετά την αποχώρηση της Carrefour, και 680 εκ. €, που δινει στον Σκλαβενίτη για να τον ξανασώσει με κρατικά πλέον χρήματα των Τραπεζών)«.

Το άγριο παρασκήνιο και οι υπουργοί  

Το ereportaz είναι σε θέση να γνωρίζει ότι γύρω από την διάσωση του Μαρινόπουλου παίζεται ένα χοντρό πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι. Γνώστες των γεγονότων και του παρασκηνίου κάνουν λόγο για διάφορες «σκιές» που υπάρχουν και όταν και εάν φωτιστούν τα προκαλέσουν σεισμό σε πολλά επίπεδα. Αν μη τι άλλο η περίπτωση της οικογένειας Μαρινόπουλου και του τρόπου δράσης της είναι ιδιάζουσα. Συνάψεις δανείων εκατομμυρίων ευρώ με τραπεζικά Ιδρύματα, εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και μια οικογένεια που ζει πλουσιοπάροχα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο «Καρυπίδης» αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, κ. Νεφελούδη ο οποίος παραμονή των Χριστουγέννων κατηγόρησε τους επιχειρηματίες ότι αθέτησαν τη συμφωνία -περί καταβολής του δώρου Χριστουγέννων κι ενός από τους 11 οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους.

Ο Ανδρέας Νεφελούδης

«Πούλησαν εμάς και τους εργαζόμενους» είχε πει μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο γ.γ του υπ. Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, και κατέστησε σαφές ότι ενεργοποιούνται οι νόμιμες διαδικασίες με αναφορές στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις και την Αρχή. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν με νοιάζει αν κάποιοι κάνουν Χριστούγεννα φυλακή. Δεν μπορεί ο κάθε Καρυπίδης και η κάθε επιχείρηση να εμπαίζει τους εργαζόμενους.»

Επιπλέον, αναφερόμενος στο κλείσιμο των καταστημάτων Καρυπίδης αλλά και στις καταγγελίες των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι επί έναν χρόνο, ο κ. Νεφελούδης είχε πει πως είχε γίνει ειδική αναφορά στην Αρχή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για να διαπιστωθεί που βρίσκει τα χρήματα η εταιρεία Καρυπίδης να πληρώνει άλλες υπηρεσίες και όχι τους εργαζόμενους.

Παρόλα αυτά με ανακοίνωσή της η επιχειρηματική οικογένεια δείχνει ως υπαίτια για το ναυάγιο και την πτώχευση την ίδια την κυβέρνηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: «Η πρόσφατη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης Μαρινόπουλου είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με παράσταση ψευδών γεγονότων τόσο προς τους προμηθευτές, που παραπλανήθηκαν και συμφώνησαν να υπογράψουν τη συμφωνία εξυγίανσης, όσο και προς το Δικαστήριο που την επικύρωσε. Γίνονται διαρκώς ψευδείς αναφορές για τη δήθεν διάσωση εργαζομένων και στην πραγματικότητα έμειναν απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι στο σύστημα συνεργασίας Μαρινόπουλου – Καρυπίδη. Κουρεύτηκαν με παραδικαστική και φασιστική μεθοδολογία οι απαιτήσεις της εταιρείας μας από την εταιρεία Μαρινόπουλου κατά 98,2%, ενώ η εταιρεία Μαρινόπουλου είχε αναγνωρίσει εγγράφως τις απαιτήσεις μας ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ, λύοντας τη σύμβαση franchise με απατηλές μεθοδεύσεις.

Είχαμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και στις δεσμευσεις του κ. Πρωθυπουργού Τσίπρα και κάναμε επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά τίποτε από αυτές δεν τηρήθηκε στην περίπτωση Μαρινόπουλου. Απόδειξη αυτού οι δημόσιες δηλώσεις Φλαμπουράρη και οι προσβλητικές θέσεις Νεφελούδη για την εταιρεία μας, και το κυριώτερο, η συγκάλυψη της φυγής δισεκατομμυρίων από την οικογένεια Μαρινόπουλου απο τη χώρα. Άλλη μια παρέμβαση στη Δικαιοσύνη συνιστά η χθεσινή προσπάθεια που κάνει η παραδικαστική κυβέρνηση, ώστε η Δικαιοσύνη δείχνει το «ενδιαφέρον» της να προσδιορίσει νωρίτερα το αίτημα πιστωτή της εταιρείας Μαρινόπουλου να επισπευσθεί η εκδίκαση της τριτανακοπής της εταιρείας μας. Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην συγκάλυψη του σκανδάλου Μαρινόπουλου.

Εάν επικυρωθεί τελικά η διαγραφή των αναγνωρισμένων υπολοίπων της οφειλής Μαρινόπουλου προς την εταιρεία μας, τότε οι 1500 εργαζόμενοί μας είναι καταδικασμένοι να μείνουν απλήρωτοι.

Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να λάβει θέση και για τους δικούς μας εργαζομένους και για το παραδικαστικό σκάνδαλο Μαρινόπουλου, που είναι μεγαλύτερο από τα δάνεια των Μ.Μ.Ε. και των Κομμάτων αγγίζοντας τα 3δις € (2 δις € χωρις να υπολογισθεί η «εξυγίανση – κούρεμα» που είχε κάνει ο Μαρινόπουλος μετά την αποχώρηση της Carrefour, και 680 εκ. €, που δινει στον Σκλαβενίτη για να τον ξανασώσει με κρατικά πλέον χρήματα των Τραπεζών). Πρέπει να διερευνηθεί, πώς λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στο σκάνδαλο Μαρινόπουλου, που τον χρηματοδοτούσαν σε μία περίοδο που οι οικονομικές καταστάσεις του έδειχναν μια ξεκάθαρα αρνητική θέση. Τα 30 εκ. € που μας οφείλει ο Μαρινόπουλος, θα τα διεκδικήσουμε ακόμη και εάν χρειασθεί να προσφύγουμε σε όλους τους Ευρωπαϊκούς Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, τους οποίους ενημερώνουμε. Παρά την αρνητική γνώμη του ορκωτού ελεγκτή της Εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε., το Διοικητικό Συμβούλιο βεβαίωσε αναληθή περιστατικά προς το Δικαστήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με αποτέλεσμα να πιεσθεί, να πεισθεί και τέλος να δεχθεί την συμφωνία εξυγίανσης.

Με τη γνωστή κατάσταση που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία εν έτει 2015, η Εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. συνήψε δανεισμό εκατομμυρίων ευρώ τόσο από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, ελεγκτέα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, που προφανώς εν γνώσει τους παρέβλεψαν τις οικονομικές καταστάσεις και τις γνώμες ορκωτών ελεγκτών, όσο και από νομικά πρόσωπα του ιδίου ομίλου – θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες συμμετείχαν στην συμφωνία εξυγίανσης, ο οποίος δανεισμός συνομολογείται από την εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε., όπως και ότι έχει συνάψει εγγυήσεις υπέρ τρίτων νομικών προσώπων καθώς και εικονικά ενδοομιλικά δάνεια (π.χ. προς τη Βουλγαρία), που εξυπηρέτησαν την εκροή κεφαλαίων της Εταιρείας στο εξωτερικό, προκειμένου να υποστηρίξουν τον πολυτελή και πολυδάπανο βίο μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου. Απορούμε πώς η Κυβέρνηση, που, πριν καν εκλεγεί, είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, υποστήριξε τόσο σθεναρά μια συμφωνία στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια υπέρ μιας οικογένειας, που αυτή τη στιγμή ζει πλουσιοπάροχα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμούς, την ώρα που οι εργαζόμενοί τους, αλλά και οι δικοί μας, παραμένουν απλήρωτοι στο έλεος της ανεργίας και την ανασφάλεια της επιβίωσης.

Η Εταιρεία μας ασκεί όλες τις αναγκαίες διαδικαστικές πράξεις για την προάσπιση των συμφερόντων πρωτίστως των εργαζομένων της, που εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης παραμένουν απλήρωτοι, και την ποινική δίωξη των υπαιτίων της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. και των προσώπων που συνετέλεσαν στην εξαπάτηση της Δικαιοσύνης και της εντεύθεν ζημίας μας. Θα προτείναμε στην Κυβέρνηση και τα στελέχη της, που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα, ασκώντας δημοσίως πρωτοφανείς πιέσεις στη Δικαιοσύνη, να φροντίσουν να εντοπίσουν τα κλεμένα και να υποχρεώσουν τη Μαρινόπουλος Α.Ε. να τα επιστρέψει στον ελληνικό λαό που υποφέρει».

Αθήνα, την 23 Φεβρουαρίου 2017
Για την
ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.ΕΣχόλια