Ακιντζί: Εντός του 2016 η λύση του κυπριακού

Ακιντζί: Εντός του 2016 η λύση του κυπριακού

Την επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς για επίτευξη συμβιβασμού εντός του 2016 με την αντίστοιχη ελληνοκυπριακή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού εξέφρασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «από την αρχή το 2016 φάνηκε ότι θα είναι σημαντική χρονιά. Τελευταία, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός υπογράμμισα όχι μόνο εγώ αλλά και ο πρόεδρος Αναστασιάδης την επιδίωξη αυτού του στόχου. Και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ και αυτοί της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν τις ίδιες απόψεις σε αυτό το ζήτημα. Όλοι είναι της άποψης ότι το 2016 θα είναι ένα έτος λύσεων. Όμως, πέρα από όλα αυτά, ο λαός μας είναι πρόθυμος να πετύχει αυτόν τον στόχο».

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την αισιοδοξία του κάνοντας λόγο για επίτευξη σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικές δυσκολίες». Ο τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε ως στόχο την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο τον Μάιο. «Θέλουμε στην Κύπρο μια λύση που να εγγυάται τα δικαιώματά μας, σεβόμενη ταυτόχρονα τα δικαιώματα της άλλης πλευράς, (σ.σ. μια λύση) που να καθιστά εφικτό έναν συμβιβασμό», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, έκανε λόγο για «ατελή» συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ «για όσο διάστημα ο τουρκικός πληθυσμός της Κύπρου δεν μπορεί αν συμμετέχει σε αυτήν ως ισότιμο μέρος, ως συντεταγμένο κράτος σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα», επεσήμανε για να προσθέσει ότι «θέλουμε η Ευρώπη να αποδεσμευτεί από αυτό το λανθασμένο παράδειγμα και να πιστέψει ότι και εντός της ΕΕ μία χώρα χωρίς σύνορα και ενωμένη στη βάση ομοσπονδιακού συστήματος μπορεί να είναι επωφελής για αυτήν. Αυτό θα ήταν και από τη σκοπιά της περιοχής μας μια σημαντική συμβολή και θα προωθούσε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία».

Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόκειται να επισκεφτεί τη Γερμανία την προσεχή Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Κύριο θέμα της συζήτησης θα αποτελεί η επίλυση του κυπριακού.

 

Πηγή: Capital.grΣχόλια