Άκρως ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ

Άκρως ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ

  • Γεμάτο υδρογονάνθρακες το κοίτασμα «Καλυψώ» στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 , υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.
  • Την επόμενη βδομάδα οι επίσημες ανακοινώσεις από ΕΝΙ και TOTAL

Το κοίτασμα στο «Καλυψώ» ομοιάζει στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Zor» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και παρά το ότι είναι τρεις φορές μικρότερο σε μέγεθος, υπερέχει ξεκάθαρα σε ποσότητα υδρογονανθράκων!

Στα πρώτα στάδια της επαφής του γεωτρύπανου με το κοίτασμα, υπήρξε σχετική απογοήτευση, αφού βρέθηκε αέριο σε ιζηματογενή πετρώματα, που λόγω της πολύ χαμηλής διαπερατότητας δεν επέτρεπαν ελπίδες για υπολογίσιμο κοίτασμα και δεν επιβεβαίωνε τον στόχο τύπου «Zor» με ανθρακικά άλατα σε αρχέγονους υφάλους.

Ωστόσο, όταν το γεωτρύπανο έφτασε μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έδειξε ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι ειδικοί της ΕΝΙ, κοίτασμα τύπου «Zor» και μάλιστα πέραν των αισιόδοξων αποκλίσεων στις φόρμουλες των ειδικών. Η γεώτρηση έγινε σε σημείο, που το βάθος της θάλασσας είναι 1.902 μέτρα και έφτασε σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων κάτω από τον βυθό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» οι υδρογονάνθρακες εκτείνονται και εκτός τεμαχίου 6, στο γειτονικό τεμάχιο 10 του οποίου τα δικαιώματα έχουν η ExxonMobil – Qatar Petroleum, του τεμαχίου 11 του οποίου τα δικαιώματα έχει η TOTAL, αλλά και στο τεμάχιο 7 που δεν έχει διεκδικήσει ακόμη κάποια εταιρία(αλλά αναμένεται να σπεύσει)

«Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως έχουν σχεδιαστεί», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης: «Δεν είναι ώρα ακόμη για ανακοινώσεις, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, διότι η μορφολογία του συγκεκριμένου στόχου είναι πολύπλοκη. Η διαχείριση είναι ως είχε προγραμματιστεί. Θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση, όπως τεχνικά έχει σχεδιαστεί και ακολούθως το γεωτρύπανο θα προχωρήσει στον επόμενο στόχο που είναι το τεμάχιο 3, το ‘Σουπιά’».

 

 


Σχόλια