Αλ. Τσίπρας: Ανευθυνότητα και επιχείρηση εκμετάλλευσης του προσφυγικού από ΝΔ

Αλ. Τσίπρας: Ανευθυνότητα και επιχείρηση εκμετάλλευσης του προσφυγικού από ΝΔ

Μεγάλη ανευθυνότητα για την επιχείρηση εκμετάλλευσης του προσφυγικού καταλόγισε στις πολιτικές δυνάμεις και τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. «επιχείρησε να απευθυνθεί στα ακραία λαϊκά ένστικτα» και κατηγορώντας την ότι τον Ιανουάριο «μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα».

«Η Ευρώπη βιώνει μία πρωτοφανή κρίση από πρόσφυγες πολέμου και βίας. Η εικόνα του τρίχρονου ισχυρή γροθιά στο στομάχι για όλους. Ειδικά για την Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η χθεσινή εικόνα της φρίκης έρχεται να καταδείξει την μεγάλη ανευθυνότητα και πολιτκών δυνάμεων και ειδικά της Ν.Δ. που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα για μικροκομματικά οφέλη. Προσπάθησε να απευθυνθεί στα πιο ακραία λαϊκά ένστικτα, στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγήπροκειμένου να ψηφοθηρήσει» σχολίασε.

Όπως είπε, παραμερίζει την ανικανότητά της να διαχειριστεί στοιχειωδώς ως κυβέρνηση το ζήτημα και στέκεται στην κριτική της περί ανοιχτών συνόρων. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε «τι ζητούσαν αλήθεια από την κυβέρνηση; Να βυθίζουμε τις λέμβους των προφύγων; Και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών;».

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι τον Ιανουάριο «μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα ενώ ήταν ορατό ότι ερχόταν το πρόβλημα». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το κόμμα της λεωφόρου Συγγρού είναι σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής, καθώς «μας παρέδωσε ανεπαρκέστατες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας».

«Οι άνθρωποι που στιβάζονται και πεθαίνουν στα σύνορα δεν είναι μετανάστες αλλά πρόσφυγες», διεμήνυσε και προχώρησε σε εκτενή αναφορά των πρωτοβουλιών που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ιδρύσαμε ειδικό υπουργείο έχοντας τη διορατικότητα, θέσαμε το πρόβλημα στην Ευρώπη και πετύχαμε τη σύνοδο κορυφής για το θέμα καθώς και τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπογράμμισε επίσης ότι για το χρηματοδοτικό πλαίσιο υπήρχε εκκρεμμότητα, καθώς μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχώρησε σε σχετικά αιτήματα για να δοθεί οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Δεν είχε γίνει τίποτα μέχρι τον Οκτώβρη του 2014 τα τελικά αιτήματα κατατέθηκαν από εμάς», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαικό και παγκόσμιο και πρόσθεσε ότι «δοκιμάζεται η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη και να λειτουργεί ως πραγματική ένωση».

«Δεν αρκεί η συγκίνηση στις δραματικές εικόνες των νεκρών παιδιών, δεν αρκεί να συμπάσχουμε, πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη. Κρίνεται η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας κρινόμαστε όλοι», υπογράμμισε.Σχόλια