Αλ. Τσίπρας: Κανένα μέτρο μετά το τέλος της συμφωνίας

Αλ. Τσίπρας: Κανένα μέτρο μετά το τέλος της συμφωνίας

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους το εφάπαξ βοήθημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως ορίζοντα της συμφωνίας «το αργότερο τα μέσα του 2018», σημειώνοντας ότι από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και άλλα μέτρα. «Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητη χώρα»

Είπε ότι είναι υποχρέωση των εταίρων να καθοριστούν και εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας, προβλέπει έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017. «Απαιτούμε έτσι όπως εμείς εφαρμόζουμε τη συμφωνία, να εφαρμοστεί και από τους εταίρους», συνέχισε.

Πρόσθεσε επιπλέον ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων. Ανέφερε επιπλέον ότι «παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, δεν ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης».

«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο»

«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το καλό νέο είναι πως η «13η σύνταξη» θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου της Ν.Δ., για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση της τροπολογίας για το εφάπαξ βοήθημα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «διαφώνησε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση ενός μέρους των δανειστών» και πρόσθεσε ότι «όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα».

«Δεν θα σηκώσουμε στις πλάτες μας πολιτικά αδιέξοδα»

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση με το 25% σχεδόν του ΑΕΠ κατεστραμμένο το διάστημα 2010 – 2014, το κοινωνικό κράτος σχεδόν ισοπεδωμένο και την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα. «Ας το θυμόμαστε, γιατί σήμερα υλοποιούμε μια πολιτική διεξόδου. Την ώρα που οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτοί που υπέγραφαν λευκά χαρτιά, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν ανάλγητους» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα σηκώσουμε στις πλάτες μας πολιτικά αδιέξοδα, εσωτερικές αντιπαραθέσεις, νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων», ανέφερε επιπλέον ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους».

«Η κατάσταση δεν ήταν προβληματική μόνο λόγω των καταστροφικών συνεπειών της λιτότητας αλλά και λόγω της πλήρους διάβρωσης της από τη διαπλοκή και την διαφθορά»

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση «δεν ήταν προβληματική μόνο λόγω των καταστροφικών συνεπειών της λιτότητας αλλά και λόγω της πλήρους διάβρωσης της από τη διαπλοκή και την διαφθορά». Έκανε επίσης λόγο για πολιτικές ευθύνες, αλλά και για «κακή νοοτροπία μέρους του ελληνικού λαού», μέσω της ανοχής του σε ένα πελατειακό κράτος και στο «τρίγωνο της διαπλοκής».

«Σε αυτούς που ονειρεύονται την παλινόρθωση του παρακράτους της διαφθοράς και της διαπλοκής, λέμε ανοιχτά το εξής: Το καθεστώς αυτό, εξ αιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είναι πια στην χώρα αυτή οριστικό παρελθόν. Αυτή η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να εδραιώσει καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.Σχόλια