Αλεξιάδης: Δηλώστε τα χρήματα που έχετε στο σπίτι σας

Αλεξιάδης: Δηλώστε τα χρήματα που έχετε στο σπίτι σας

Εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση χρημάτων που δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις και το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Αναφορικά με το πρώτο νομοσχέδιο είπε πως όσοι έχουν χρήματα στο εξωτερικό θα πρέπει να τα δηλώσουν.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα να πάει ο καταθέτης, να κάνει μια φορολογική δήλωση και να τα νομιμοποιήσει αυτά τα χρήματα. Θα βγαίνει κάποιος φόρος και ανάλογα με το τι θα κάνει τα χρήματα αυτά, που δηλαδή θα τα επενδύσει ή όχι, ο φόρος θα μειώνεται» είπε χαρακτηριστικά και έκρουσε τον κώδωνα λέγοντας πως «θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι θα έρθει η διάταξη που θα λέει ότι όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δηλωθεί, θα δεσμεύεται και θα ξεκινάει περιουσιακός έλεγχος».

Σε ό,τι αφορά στο περιουσιολόγιο είπε θα αναρτηθεί στο ΤΑΞΙΣ μια φόρμα στην οποία οι φορολογούμενοι θα συμπληρώνουν στα τετραγωνίδια μεταξύ άλλων εάν έχουν χρήματα στο εξωτερικό, καταθέσεις, συμμετοχή σε εταιρείες, ομόλογα και οτιδήποτε άλλο.

«Στόχος μας είναι να έχουμε μια βάση δεδομένων. Φυσικά και δεν θα ασχοληθούμε με το δαχτυλίδι της γιαγιάς ή το χρυσό δόντι ή έργα τέχνης» τόνισε.

Τα χρήματα που έχει κάποιος στο σπίτι του και δεν έχει δηλώσει, θα χρειαστεί να τα δηλώσει εάν είναι από ένα μεγάλο ποσό και πάνω.

Για παράδειγμα οι 10 ή οι 30 χιλιάδες ευρώ που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι, δεν θα χρειαστεί να δηλωθούν σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη.

Τέλος για τη φορολόγηση των ακινήτων είπε πως θα καταργηθεί η έννοια της αντικειμενικής αξίας και θα έρθει η εμπορική αξία, και γνωστοποίησε πως όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό, από δω και στο εξής θα τα δηλώνουν για να πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο. «Εκεί θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις. Γιατί από τις αντιδράσεις που είχα όταν το πρωτοείπα, κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον» κατέληξε.





Σχόλια