Αλλαγές στα capital controls με απόφαση Τσακαλώτου

Αλλαγές στα capital controls με απόφαση Τσακαλώτου

Δημοσιεύτηκε αργά χθες στο ΦΕΚ απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία επέρχονται επτά αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των capital controls.

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό -έστω και για το… μικροποσό των 500 ευρώ σε μηνιαία βάση- χαλαρώνουν λίγο οι περιορισμοί για τους γονείς που θέλουν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό ενώ «ξεμπλοκάρει» και η αναχρηματοδότηση των δανείων που είχε «παγώσει» λόγω της αρχικής πρόβλεψης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να απαγορεύεται η αποπληρωμή δανείων, πλήρης ή μερική.

Το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού -χωρίς δικαίωμα ανάληψης- επιτρέπεται ειδικά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμη και για την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου.

Με άλλη τροποποίηση, επιτρέπεται η πλήρης ή μερική αποπληρωμή δανείου όχι μόνο με μετρητά ή με έμβασμα από το εξωτερικό όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά και με χρήματα τα οποία μπορούν να προέλθουν από την εκταμίευση άλλων δανείων.

Οι επτά αλλαγές:

1. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να μεταφέρουν στο εξωτερικό έως και 500 ευρώ ανά μήνα. Μπαίνει πρόσθετος περιορισμός, καθώς θα υπάρχει πλαφόν ανά τράπεζα. Το πλαφόν θα είναι ένα συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί ανά τράπεζα με απόφαση Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

2. Δίδεται η δυνατότητα για να ανοίξει καινούργιος τραπεζικός λογαριασμός –χωρίς δικαίωμα ανάληψης- υπό την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός αυτός θα χρησιμοποιείται είτε για την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου που έχει ήδη εκταμιευτεί, είτε ακόμη και για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικό ταμείο).

3. Επιτρέπεται η πλήρης ή μερική αποπληρωμή δανείου που έχει ήδη εκταμιευτεί όχι μόνο με μετρητά ή με εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό όπως συνέβαινε μέχρι τώρα αλλά και με χρήματα που θα προέλθουν από τη χορήγηση νέου δανείου. Προϋπόθεση είναι το ποσό του νέου δανείου να είναι τουλάχιστον ίσο με το υπόλοιπο του παλαιού δανείου που αποπληρώνεται.

4. Αυξάνεται από τις 5000 στις 8000 ευρώ το ποσό που μπορεί να μεταφερθεί στο εξωτερικό για την κάλυψη αναγκών φοιτητών που σπουδάζουν. Για να δοθεί έγκριση για το ποσό των 8000 ευρώ, θα πρέπει τα χρήματα να πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών.

5. Εξαιρούνται των περιορισμών που έχουν μπει με τα capital controls, χρηματικά ποσά που εισέρχονται από το εξωτερικό από διεθνείς οργανισμούς και νομίμως συσταθέντα και λειτουργούντα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα οποία έχουν συγκεντρωθεί ειδικώς για ανθρωπιστικούς σκοπούς

fel-tsakalwtos fel-tsakalwtos2Σχόλια