8:03 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Γιατί η κυβέρνηση θέλει εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές

Αλλαγή εκλογικού νόμου: Γιατί η κυβέρνηση θέλει εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές

Παρά τις διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτως ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σκέφτεται να ξαναφέρει στην βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτως ώστε να υπάρξει εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να απαντήσει, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται. Τα σενάρια για την επαναφορά της απλής αναλογικής φούντωσαν με αφορμή τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και την επιστροφή του Γιώργου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η “νέα απλή αναλογική” 

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού σκέφτονται να προχωρήσουν σε τουλάχιστον δύο αλλαγές.

  • 1ον Να σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. β’ Αθηνών)
  • 2ον Να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr η κυβέρνηση δε θέλει να ρίξει το ποσοστό εισόδου στη Βουλή στο 2% και αυτό, γιατί όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, μπορεί να προκύψουν σοβαρά κοινοβουλευτικά ζητήματα.

Το “Ναι” από Φώφη και Σταύρο

Το Μαξίμου επενδύει ακόμα μια φορά στο “Ναι” από την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη που όμως καταψήφισαν τον Ιούλιο του 2016 την πρόταση της κυβέρνησης και φαίνονται αδιάλλακτοι ακόμα μία φορά. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, δε θέλει να συμμετάσχει καν σ’αυτές τις συζητήσεις. Τουλάχιστον, αυτό διαμηνύουν για την ώρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

“Θα μπορούσε να δοθεί μία νέα ευκαιρία” 

Αρκετά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Ξυδάκης βρίσκουν “θετική μία μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων”. Σε συνέντευξή του στον Real Fm ο Πάνος Σκουρλέτης αφού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να το σκέφτεται τόνισε πως “αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων θα ήταν κάτι θετικό… Μένει να το δούμε. Αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια”. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγή του εκλογικού νόμου άφησε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου μιλώντας στο Action24 τόνισε πως θα έβρισκε “θετικό να ανασκευάσουν πολιτικές δυνάμεις που καταψήφισαν τον προηγούμενο εκλογικό νόμο”, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας ή παραβίασης του Κανονισμού της Βουλής στην εκ νέου αλλαγή του νόμου από την παρούσα Βουλή. “Είναι καλό για τη δημοκρατία να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση”, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. “Η κυβέρνηση είχε τη βούληση και την εξέφρασε, την έκανε πράξη, έφερε νόμο, άνοιξε η συζήτηση και ψηφίστηκε ο νόμος. Ένα μέρος των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων μέσα στο Κοινοβούλιο δεν έστερξαν να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια.” συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα πως “είναι ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά είναι θέμα του υπουργείου εσωτερικών, του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου”.

Οι αριθμοί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 

Τον Ιούλιο του 2016 υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές:

  • 153 ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
  • 15 του ΚΚΕ,
  •  9 Ένωση Κεντρώων
  • 1 Θανάσης Θεοχαρόπουλος Δημοκρατική Συμπαράταξη
  • 1 Νίκος Νικολόπουλος.

Καταψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε πως οι Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι δήλωσαν «παρών» στη διατήρηση του πλαφόν στο 3% καθώς «παρών» και στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Την αποχή είχε επιλέξει η Χρυσή Αυγή, παρότι πληροφορίες την ήθελαν να υπερψηφίζει τον νόμο.

Ουσιαστικά αυτό που και αναλυτές επισημαίνουν είναι ότι η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά και τις “νέες αφίξεις”.  Με την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την προσχώρηση του Αχμέτ Ιλχάν η ΔΗΣΥ έχει 18 βουλευτές και ενδεχομένως να πάει στους 20 αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τους Ανεξάρτητους βουλευτές Κατερίνα Μάρκου και Γιώργο Καρρά να πηγαίνουν στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά.

Συνεπώς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η νέα απλή αναλογική μπορεί να υπερψηφιστεί με:

179 από την προηγούμενη ψηφοφορία συν τους 20 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αλλά και τους απόντες Δανέλλη, Λυκούδης Ψαριανό, τότε πάμε στους 202.

Ωστόσο, μένει να το δούμε, γιατί όπως γράψαμε και παραπάνω πολλοί είναι οι βουλευτές που είτε έχουν διαφοροποιήσει την στάση τους για το συγκεκριμένο θέμα, όπως για παράδειγμα ο Ευ. Βενιζέλος, είτε άλλοι δε θέλουν να δώσουν το “ναι” στα “πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης”.

Ρενάτο Λέκκα 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας