Αλλαγή τακτικής των ΗΠΑ εναντίον του «ισλαμικού κράτους» – Βομβαρδισμοί α λα Ισραήλ

Αλλαγή τακτικής των ΗΠΑ εναντίον του «ισλαμικού κράτους» – Βομβαρδισμοί α λα Ισραήλ

Μια ιδιαίτερη τακτική μάχης που είχε ακολουθηθεί αποκλειστικά από το Ισραήλ μέχρι σήμερα, υιοθετούν οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους», με στόχο την αποφυγή απώλειας ζωής αμάχων, σύμφωνα με το CNN International.

Στη συγκεκριμένη αποκάλυψη προέβη ο Αμερικανός πτέραρχος, Πίτερ Γκέρστεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Χρησιμοποιώντας την ανωτέρω τακτική οι ισραηλινές δυνάμεις εκτοξεύουν πύραυλο πάνω από το κτήριο (βλ. knock-on-the-roof) που θέλουν να χτυπήσουν προειδοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πολίτες που βρίσκονται στο εσωτερικό του να το εκκενώσουν, ενώ στη συνέχεια το βομβαρδίζουν, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο.

Σημαντικό πλήγμα υπέστη το «Ισλαμικό Κράτος»

Ο κ. Γκέρστεν παρουσίασε επιχείρηση του αμερικανικού στρατού εναντίον θησαυροφυλακίου του «ισλαμικού κράτους»,  που πραγματοποιήθηκε την 5η Απριλίου στη Μοσούλη του Ιράκ.

«Ήταν το μεγαλύτερο σημείο αναδιανομής χρημάτων του Daesh (σ.σ. ισλαμικό κράτος)» τόνισε ο αμερικανός ανώτατος αξιωματικός, προσθέτοντας ότι υπήρξε διαρκής παρακολούθηση του συγκεκριμένου σημείου, των προμηθειών και της ασφάλειάς του.

Χρησιμοποιώντας αναγνωριστικό αεροσκάφος και συλλέγοντας πληροφορίες, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να αναπτύσσουν ένα σχέδιο για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από το κτήριο, τόνισε ο κ. Γκέρστεν, ενώ παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη τακτική μη άμεσης καταστροφής του κτηρίου προέρχεται από το στρατό του Ισραήλ. «Από εκεί ακριβώς (σ.σ. το Ισραήλ) πήραμε την επιχειρησιακή τακτική και τεχνική», ανέφερε. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν συμβουλεύτηκαν τις αντίστοιχες του Ισραήλ πριν τη διεξαγωγή της επιχείρησης.

Έχοντας απομακρύνει όλους τους αμάχους, ο αμερικανικός στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμούς καταστρέφοντας περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια (706 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Στη συνέντευξη τύπου ο Aμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι το ηθικό των τζιχαντιστών έχει δεχτεί καίρια πλήγματα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης μετρητών, απόρροια των αεροπορικών επιδρομών του συνασπισμού των ΗΠΑ. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο αριθμός των ξένων μαχητών που έρχονται στη Συρία και το Ιράκ έχει μειωθεί σημαντικά (200 το μήνα σε σύγκριση με πάνω από 1.500 πριν έναν χρόνο), ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων και του χαμηλού ηθικού.

Κλείνοντας ο κ. Γκέρστεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκαταστήσουν πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς νότια της Τουρκίας για τη διεξαγωγή περαιτέρω αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον του «ισλαμικού κράτους».Σχόλια