Αλλάζει δραματικά το αφορολόγητο στο 2019

Αλλάζει δραματικά το αφορολόγητο στο 2019

Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα έσοδα μέσω του ΦΠΑ αυξήθηκαν μέσω των πληρωμών με κάρτα οι οποίες συνδέθηκαν με το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, όμως την ίδια ώρα φαίνεται ότι είναι εύκολο για τους φορολογούμενους να καλύψουν το ποσό και έτσι από ένα σημείο και ύστερα παύουν να κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα.

Κάπως έτσι έρχονται τα σχέδια για αύξηση του ποσού που θα απαιτείται από τους φορολογούμενους για το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με τη μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι με τον νέο χρόνο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις με κάρτα για το 15% του εισοδήματός τους εάν έχουν εισόδημα ω;ς 10.000 ευρώ το έτος, αντίστοιχα το 20% για εισοδήματα από 10.001 ευρώ ως 20.000 ευρώ το έτος και το 25% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.
Υπάρχει ωστόσο και άλλη πρόταση η οποία συζητείται και με βάση αυτή τα όρια ανεβαίνουν στο20%, 25% και στο 30% αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν διπλάσιες αγορές με κάρτες έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν το όριο για το αφορολόγητο καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με φορο-πρόστιμο για το ποσό που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία και περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα.
Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ, ενώ υπάρχει εισήγηση και για μείωση στα 200 ευρώ.


Σχόλια