Αλλάζει ο εκλογικός νόμος: Ποιες περιφέρειες θα «σπάσουν»

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος: Ποιες περιφέρειες θα «σπάσουν»

«Έχω τη φιλοδοξία να αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό, έχω σκεφτεί το πνεύμα που πρέπει να έχει ο νέος νόμος και, ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτός ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει νέα ήθη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ακόμη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε πως θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών, και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη «δε θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς», ενώ τόνισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα της θητείας των βουλευτών.

Σημειώνεται ότι, από τις 55+1 εκλογικές περιφέρειες (με την επικρατείας) οι 10 εξ αυτών – οι λεγόμενες «μεγάλες» εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, προορίζονται για διάσπαση, εάν και εφόσον τελικά προκριθούν αυτές οι αλλαγές από την κυβέρνηση,

Πρόκειται για τις περιφέρειες:

Α’ Αθηνών – Εκλέγει 14 βουλευτές
Β’ Αθηνών – Εκλέγει 44
Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Εκλέγει 7
Αττικής (υπόλοιπο) – Εκλέγει 15
Α’ Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 16
Β’ Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 9
Β’ Πειραιά – Εκλέγει 8
Αχαΐας – Εκλέγει 8
Ηρακλείου – Εκλέγει 8
Λαρίσης – Εκλέγει 8

Ήδη οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων, με τον υπουργό να σχολιάζει σχετικά στη συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 98,4, ότι: «Όλοι αυτοί οι μεταρρυθμιστές, που τους ακούω μέχρι σήμερα, επανειλημμένα έφερναν τη διάταξη στη Βουλή και υπήρχε ένας από μηχανής θεός και έπαιρνε πίσω τη διάταξη, γιατί έπρεπε η Β’ Αθηνών να παραμείνει, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη ΝΔ. Περί αυτού πρόκειται…».Σχόλια