Άλλη μία «πρωτιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Διακυβέρνηση της χώρας με… χορηγίες

Άλλη μία «πρωτιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ: Διακυβέρνηση της χώρας με… χορηγίες

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν από την… κατά τα άλλα «απάντηση» της κυβέρνησης στα όσα της καταλόγισε η Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την τροπολογία που καταργεί το όριο στις κρατικές δαπάνες για τα πρόσωπα που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας σε επίσημα ταξίδια, συνδέοντας τον χρόνο ψήφισης της τροπολογίας με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου.

Η τροπολογία, πρακτικά, καταργεί το ανώτατο όριο των 60 ημερών κατ’ έτος που προβλεπόταν σε προηγούμενη διάταξη για όσους συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αποστολές, εντός και εκτός επικράτειας.

Παράλληλα, αν ο εκάστοτε υπουργός διαμένει σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τότε και όσοι συμμετέχουν στην εν λόγω αποστολή θα μείνουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο, δημιουργώντας πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διώξει από πάνω της τις κατηγορίες για «πολυέξοδο» κυβερνητικό ταξίδι στην Πάρο, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ενώ υποστήριξε ότι το εν λόγω ταξίδι θα πραγματοποιηθεί χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, «αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean».

Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο!

Ας μην ανησυχούν όμως. Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές.

Όμως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει».

Σε απάντηση των παραπάνω, κύκλοι της κυβέρνησης εξαπέλυσαν επίθεση στη ΝΔ, σημειώνοντας:

«Προκειμένου να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων και τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή, η ΝΔ επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου.

Επειδή ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια, προσκαλούμε τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και τον κ. Κουμουτσάκο που έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική, να μεταβούν στην Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean.

Έτσι, μπορούν να είναι σίγουροι πως το βράδυ της ίδια μέρας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με την κυβερνητική αποστολή και την ίδια πτήση, προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα».

Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνησης δημιουργεί έναν μάλλον εύλογο προβληματισμό, αναφορικά με το πόσο λογικό είναι ένας επιχειρηματίας να μισθώνει ταξίδια της κυβέρνησης, και παράλληλα, θέτει ερωτήματα αναφορικά με την «κατάσταση» της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία δέχεται να υποχρεώνεται με τέτοιο τρόπο σε έναν επιχειρηματία…

Όπως αναφέρει, άλλωστε, ο Κώδικας Δεοντολογίας των Μελών της Κυβέρνησης, στο Άρθρο 8: «Τα μέλη της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δώρα, φιλοξενία ή άλλα ωφελήματα, εκτός εάν πρόκειται για συνηθισμένη φιλοξενία ή δώρα μικρής αξίας, που δίδονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας, όταν εκπροσωπούν την Ελληνική Κυβέρνηση υπό επίσημη ιδιότητα. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται σε κατάλογο που τηρείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού».

Τι απαντά το Μαξίμου για τα περί «δώρων»

«Η μετάβαση του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Πάρο γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της Aegean η οποία διοργανώνει αυθημερόν ειδική πτήση προς και από την Πάρο στο πλαίσιο του εορτασμού των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου», διευκρινίζουν κύκλοι του Μαξίμου, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει παραβίαση διάταξης.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση, καθώς δεν πρόκειται για μια προγραμματισμένη εμπορική πτήση της εταιρείας, της οποίας τα εισιτήρια δωρίζονται σε βουλευτές ή μέλη της Κυβέρνησης, αλλά είναι μια εξαρχής ειδική πτήση ως μέρος της εκδήλωσης των εγκαινίων, που δε συνιστά ούτε παροχή ούτε δώρο.Σχόλια