Αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ευνοημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει ν΄ αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υποστήριξε ανώτερος Αμερικανός Αξιωματούχος. Υποστήριξε επίσης ότι «ευνοημένη από τη συμφωνία είναι η Ελλάδα».

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε ιδιαίτερες αναφορές στις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις που θα έχει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας για τους ενεργειακούς αγωγούς στην ευρύτερη περιοχή, τις επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα από ελληνικές τράπεζες στα Σκόπια, στο εμπόριο, τον τουρισμό και στην αναβάθμιση του ιστορικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη φορά εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα που βρισκόμαστε τόσο κοντά σε μια λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων. «Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών έγκειται στο κοινό όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας για τη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων και για τη χρήση αυτής της Συμφωνίας ως παράδειγμα για την επίλυση και άλλων διαφορών στην περιοχή, όπως στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Σερβία».

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος,  το 2018 υπήρξε μια από τις καλύτερες χρονιές στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, τόσο λόγω της Διεθνούς Εκθέσεων της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα, όσο και λόγω της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην αμυντική συνεργασία και στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Αναφορικά με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναβάθμιση των F – 16 που προώθησε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρκέστηκε να μιλήσει για τη «στενή σχέση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην αμερικανική πλευρά και τον κ. Καμμένο στον οποίον «αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί». Σχετικά με τον ναύαρχο Αποστολάκη και τον νέο ρόλο που θα αναλάβει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο «κ. Αποστολάκης έχει καλή φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε ενεργό μέλος της ελληνικής αποστολής».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να απορρίψει τη Συμφωνία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει ευθεία απάντηση, δηλώνοντας ότι η πολιτική της Ελλάδας αφορά στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς. «Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις και να προδιαγράψει το μέλλον. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εστιάσουμε στα οικονομικά και εμπορικά οφέλη που θα έχει η επίλυση του ζητήματος, κυρίως για τους πολίτες της βορείου Ελλάδας».

Σε σχέση με τις εξελίξεις που θα έχει η κύρωση της συμφωνίας για τα Σκόπια, δηλαδή την ένταξη της χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την ταχεία ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ όπου διαθέτει φωνή. Σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενστάσεις για μελλοντική διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια που έχει εκφράσει κυρίως η Γαλλία, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές και στην αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντός του 2019. « Οι ιστορικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα στη γείτονα, στα βιβλία ιστορίας και στα επίσημα έγγραφα θα γίνουν διότι οι πολίτες της επιθυμούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα tweets του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απείλησε την Τουρκία με οικονομικά αντίποινα σε περίπτωση που η χώρα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να μην στρέψει την πλάτη της στη Δύση και να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ανοιχτή η «πόρτα της Ευρώπης». Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την αγορά των S – 400 από τη γείτονα και η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.


Σχόλια