Άμεση συμφωνία με τους εταίρους ζητούν οι ελληνικές τράπεζες

Άμεση συμφωνία με τους εταίρους ζητούν οι ελληνικές τράπεζες

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπογραμμίζουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σε δηλώσεις του στην Καθημερινή της Κυριακής, υπογραμμίζει ότι η επίτευξη του εθνικού στόχου για συμφωνία με τους εταίρους μας και η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης. «Μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων», συμπληρώνει.

Ο Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, σημειώνει ότι η απομάκρυνση της αβεβαιότητος αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα αλλά ευρύτερα για την ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη δυναμική. «Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας και θα τη θέσει σε τροχιά αναπτύξεως η οποία θα είναι και βιώσιμη και μακράς διάρκειας», καταλήγει.

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει στην εφημερίδα ότι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι να σπάσει ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης. «Χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης», αναφέρει ο κ. Θωμόπουλος.

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, τονίζει ότι η χώρα μας βιώνει συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής πίεσης και αβεβαιότητας που σταδιακά διαβρώνουν την πραγματική οικονομία. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Είναι άμεση η ανάγκη για ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, που σήμερα αφήνουν πίσω τους το τέλμα της κρίσης και διαμορφώνουν ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

»Προϋπόθεσή της είναι μια ταχεία συμφωνία μακράς πνοής που θα απομακρύνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη».Σχόλια