Αν οι σεισμοί είναι… προσεισμοί υπάρχει πρόβλημα

Αν οι σεισμοί είναι… προσεισμοί υπάρχει πρόβλημα

Συνήθως μετά από έναν ισχυρό εγκέλαδο, ακολουθούν οι μετασεισμοί, τους οποίους οι σεισμολόγοι περιμένουν με ανυπομονησία για να κατευνάσει η ενέργεια. Μόνο που εδώ και κάποια 24ωρα η σεισμική ακολουθία στην Ηλεία και στο Ιόνιο δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Μετά από 4,1 και 4,7 ρίχτερ και αρκετούς σεισμούς κοντά στα 3,5 ρίχτερ, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πως έγινε ο κύριος σεισμός, περισσότερο φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με προσεισμική δραστηριότητα. Υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς και όχι αραιά και που, αλλά αρκετά συχνά. Πριν από 11 χρόνια, η Ανδραβίδα είχε βιώσει σεισμό 6,5 ρίχτερ…

Ο σεισµολόγος και µέλος της επιτροπής εκτίµησης σεισµικού κινδύνου, Γεράσιµος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook επισημαίνει ότι «δεν αποκλείεται να είναι προσεισμοί».

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΙΣΜΟΙ

Η ανάλυση των καταγραφών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην εξελισσόμενη από τις 3-5-2019 σεισμική δράση στην Ηλεία, στον κόλπο της Σκαφιδιάς, και επίσης στην περιοχή της Ανδραβίδας το τελευταίο 48ωρο, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη φύση της σεισμικής ακολουθίας. Μέσα στα ενδεχόμενα βρίσκεται και η περίπτωση των προσεισμών, οπότε προκύπτει η ανάγκη της συνεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης.

Από την άλλη ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία και εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Για την καλύτερη καταγραφή της σεισµικής ακολουθίας, όπως ενηµέρωσε µε ανάρτηση στο Facebook, το Γεωδυναµικό Ινστιτούτο προχωρά σε εγκατάσταση σεισµολογικού δικτύου στην περιοχή της πρόσφατης σεισµικής δραστηριότητας στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Ακης Τσελέντης: «Να κοιμάστε σε αναμμένα κάρβουνα…»

Στο μεταξύ ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν να παρέμβει και να κρούσει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου προς την πολιτεία για την περιοχή, αναφέροντας πως η μετατόπιση του επίκεντρου των δονήσεων προς την Ηλεία, η έντονη διέγερση της περιοχής σε συνδυασμό με τα σήματα που έχει λάβει και αναλύσει η ομάδα ΒΑΝ, δεν του επέτρεπαν ως επιστήμονα να σιωπά.

Στο ερώτημα κατά πόσο η κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να νιώθουν ήσυχοι, η απάντηση του κ. Τσελέντη ήταν «Θα πρέπει να κοιμούνται σε αναμμένα κάρβουνα».

Σχόλια