Αναδρομικά – Δημόσιο : Συνεδρίαση για την επαναφορά δώρων και τις επιστροφές χιλιάδων ευρώ

Αναδρομικά – Δημόσιο : Συνεδρίαση για την επαναφορά δώρων και τις επιστροφές χιλιάδων ευρώ

Σήμερα θα εξεταστεί η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος, που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας και θα αποφασιστεί αν ισχύσει αναδρομικά. Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε ωστόσο για μια απόφαση που αφορά τουλάχιστον 470.000 άτομα και για ποσά που μετράνε από 1 Ιανουαρίου του 2013 ως και σήμερα. Είναι δηλαδή ποσά που φτάνουν ως και τις 6.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις των δώρων (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, Επίδομα καλοκαιρινής άδειας), από εδώ και στο εξής.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ακαθάριστες αποδοχές (Μισθός, Επιδόματα), ως 3.000 ευρώ, έπαιρναν ως 1 Ιανουαρίου του 2013 δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και επίδομα καλοκαιρινής άδειας 250 ευρώ. Τα ποσά αυτά που στο σύνολό τους ήταν 1.000 ευρώ τον χρόνο καταργήθηκαν και είναι αυτά τα ποσά που έρχεται η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ να πει ότι πρέπει να επιστραφούν.

Ποιους αφορά η απόφαση :

– Πολιτικοί υπάλληλοι που από 1 Οκτωβρίου του 2011 ως 31 Δεκεμβρίου του 2015, υπάγονταν στα ειδικά μισθολόγια και από 1 Ιανουαρίου του 2016 στο ενιαίο μισθολόγιο.

– Όλοι οι μόνινοι και δόκιμοι υπάλληλοι του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.

– Υπάλληλοι ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα.

– Υπάλληλοι ΟΚΑ.

– Υπάλληλοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

– Υπάλληλοι ΝΠΔΔ.

– Υπάλληλοι ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ.

– Υπάλληλοι επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου.

– Εκπαιδευτικοί.

– Ιατροί.

– Υπάλληλοι γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικων γραφείων.

– Υπάλληλοι ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ.

– Ιερείς.


Σχόλια