Αναφορά Μ. Τριανταφυλλόπουλου για τη συνομιλία Μαρινάκη-Καραμήτσου

Αναφορά Μ. Τριανταφυλλόπουλου για τη συνομιλία Μαρινάκη-Καραμήτσου

Αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, κατέθεσε ο δημοσιογράφος, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, σχετικά με τη συνομιλία του 2012 που αποκάλυψε ανάμεσα στον εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη και τον εκδότη, Τάσο Καραμήτσο, στην οποία ακούγεται το όνομα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Στην αναφορά του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επισυνάπτει τα δημοσιεύματα του αλλά και τις απαντήσεις των συνομιλούντων προσώπων καθώς και τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για «σκευωρία», επισημαίνοντας ότι η επίμαχη κασέτα από τον υπερ-κοριό όπως και άλλες βρίσκεται τρία χρόνια στη Δικαιοσύνη και έχει δεν έχει κριθεί ποινικά αξιόλογη.

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ζητάει να κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση από τις δικαστικές αρχές και επίσης να κληθούν οι Τάσος Καραμήτσος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει :

«Καταλυτική για εμένα κατέστη η ανάγκη να απευθυνθώ σε Εσάς και να Σας αναγγείλω τα παραπάνω κατ’ άρθρον 40 παρ.1 ΚΠΔ ως δημοσιογράφος, καθόσον έχω νόμιμη υποχρέωση προς τούτο σύμφωνα με το άρθρο 14 του Συντάγματος αλλά ταυτόχρονα και ως πολίτης αυτής της χώρας ύστερα από την καταγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο οποίος εκτός των, άλλων, ανέφερε κατ’ αντιγραφήν τα ακόλουθα:
Πρώτον «Βλέπω να στήνεται μια άλλη σκευωρία»
Δεύτερον «Εμφανίζονται ξαφνικά κασέτες που εδώ και τρία χρόνια ήταν σε γνώση των αρχών και έχουν αξιολογηθεί (…) με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι ένας εκδότης μεταφέρει λεφτά σε εφοπλιστή και να μεταφράζεται αυτό σε «πάμε να κάνουμε παιχνίδι».
Τρίτον, ο κ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε ακόμα ότι η αναφορά σε βιβλία δε σημαίνει ότι οι συνομιλητές αναφέρονταν σε εκατομμύρια.. « Αν πάρω τηλέφωνο κάποιον και του πω στείλε μου 5 κιλά λάδι ή 5 κιλά ψάρια μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε 5 εκατομμύρια;»
Τέταρτον «Βλέπω τώρα ότι τα βιβλία μεταφράζονται σε εκατομμύρια. Δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες μεταφράσεις. Θα πρέπει να προασπιστούμε το πολιτικό σύστημα να μην γίνεται μετάφραση λέξεων κατά το δοκούν».
Πέμπτον ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε μάλιστα ψυχραιμία αποκαλύπτοντας ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΣΕΤΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΒΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ. «Φαντάζεστε τι έχει να γίνει τότε;» διερωτήθηκε και..
Από την παραπάνω δήλωση-καταγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου προκύπτει και συνομολογείται ότι η ανωτέρω κασέτα με τη συγκεκριμένη συνομιλία καθώς και άλλες που ελήφθησαν νομίμως κατόπιν παρακολουθήσεως από την ΕΥΠ ήταν σε γνώση των αρχών εδώ και τρία χρόνια και έχουν αξιολογηθεί.
Ερευνητέον τυγχάνει με ποιο νόμιμο τρόπο , προβλεπόμενο από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχουν αξιολογηθεί μεταξύ άλλων οι κασέτες αυτές. Εκλήθησαν μήπως οι συνομιλητές να παράσχουν εξηγήσεις γι’ αυτά που αναφέρουν στη συνομιλία τους; Έγινε έρευνα για το ποιος είναι ο περίφημος γιατρός, ποια είναι τα στοιχεία για να κληθεί κι αυτός;

Έγινε έρευνα για το ποια βιβλία ήταν αυτά, τι αφορούσαν και αν ήταν τόσο πολύτιμα ώστε να χρειαστεί να μεσολαβήσει ο εκδότης μιας εφημερίδας προς τον ιδιοκτήτη μιας μεγάλης ΠΑΕ για να παραδοθούν από αυτόν στον κ. Αλέξη Τσίπρα, τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και μετέπειτα Πρωθυπουργό της χώρας; Ερωτήθηκαν μήπως οι συνομιλητές τι σημαίνει αυτό που ρωτά ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ προς τον εκδότη της εφημερίδος για το τι ανταλλάγματα θέλουν για τα βιβλία που στέλνει προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα;

Και μάλιστα σημειούται εδώ ότι κατά τη δήλωση του εκδότη κ. Καραμήτσου πρόκειται για βιβλία προσφορών της υπό σύσταση εφημερίδος; Δεν πρέπει να ερωτηθούν οι συνομιλητές για ποια ροή βιβλίων 30, 40, 50 ομιλούν; Και τι εννοούν με αυτό; Ότι θα υπάρξει ροή προσφορών προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα;
Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι «αν πάρω τηλέφωνο κάποιον και του πω στείλε μου 5 κιλά λάδι ή 5 κιλά ψάρια μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε 5 εκατομμύρια;» Το περιεχόμενο της συνομιλίας ανταποκρίνεται στο παράδειγμα στο κ. Υπουργού; Η συζήτηση δηλαδή μεταξύ ενός εκδότου εφημερίδος και ενός Προέδρου ΠΑΕ για να δοθούν 30 βιβλία προσφορές στον κ. Αλέξη Τσίπρα με συνεχή αυξανόμενη ροή βιβλίων και κατόπιν ανταλλαγμάτων, όπως αναφέρεται, ταυτίζεται με το ατυχέστατο παράδειγμα του κ. Παπαγγελόπουλου;
Τέλος, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθεί είναι η αποκάλυψη ότι υπάρχουν και άλλες κασέτες με άλλους, πρέπει να αποκαλυφθεί ποιοι είναι οι άλλοι (ενδεχομένως δημόσια πρόσωπα κλπ), ποιοι συνομιλούν σε αυτές τις κασέτες που υπάρχουν, ποιο το περιεχόμενο τους και ποιοι είναι αυτοί οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των κασετών αυτών, με ποιο νόμιμο τρόπο τις αξιολόγησαν και πού βρίσκονται αυτές οι κασέτες; Επίσης, πρέπει να ερευνηθεί ποιος έλαβε γνώση και είχε εις χείρας του επί τρία χρόνια την κασέτα της ΕΥΠ με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και με ποιο νόμιμο τρόπο την αξιολόγησε».Σχόλια