Αναφορά Τσατάνη στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Μεροληπτεί η Θάνου

Αναφορά Τσατάνη στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Μεροληπτεί η Θάνου

Πυρά κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, εξαπολύει η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Η εισαγγελέας Εφετών, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, με αναφορά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αποδίδει στην κ. Θάνου μεροληπτική συμπεριφορά και ζητεί η πειθαρχική έρευνα που εκκρεμεί σε βάρος της να διενεργηθεί από άλλο ανώτατο δικαστικό λειτουργό και όχι από την κ. Θάνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αναφορά που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κ. Τσατάνη δια του συνηγόρου της Θέμη Σοφού, ζητεί από την κ. Κουτζαμάνη να αφαιρέσει την πειθαρχική έρευνα από την κ. Θάνου και να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με βάση τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Η κ. Τσατάνη ζητεί να κληθούν προς εξέταση όλοι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που αναφέρθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο και ενεπλάκησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην έρευνα Βγενόπουλου.

«Ζητώ όπως, ως ιεραρχικά προϊσταμένη, ενεργήσετε σύμφωνα με νόμον, ώστε να πιστοποιηθή και ενδοϋπηρεσιακώς το σύννομον (ή μη) των ενεργειών της κ. Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών κ. Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, και των κ. Ιωάννη Αγγελή, Εισαγγελέως Εφετών, και κ. Ελένης Ράϊκου, Αντεισαγγελέως Εφετών Διαφθοράς, καθώς και όλων των εξετασθέντων εισαγγελικών λειτουργών ως μαρτύρων, κληθέντων από την κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά και για παν θέμα που εκθέτει απομειωτικώς την επί δεκαετίες άσπιλον υπηρεσιακή ιδιότητα και την προσωπικότητα της κ. Γεωργίας Τσατάνη και εις το πρόσωπόν της την ενιαίαν εισαγγελική υπηρεσίαν, έστω και υπονοηματικώς «εκ συμπτώσεως», επιλυομένων, κατά παράκλησιν και των δικονομικών και ουσιαστικών παραμέτρων της υπηρεσιακής εκπληρώσεως του ανατεθέντος από εσάς καθήκοντός της, εξ επόψεως εσωτερικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς εννόμου τάξεως, την οποία ως ιεραρχικώς κατωτέρα σεμνύνεται να σας υποδείξει, επαφιεμένη εις την τιμίαν κρίσιν σας και την κρίσιν οιουδήποτε ανωτέρου βαθμού συναδέλφου».

Η εισαγγελέας Εφετών κ. Τσατάνη υποστηρίζει ότι η κλήση προς εξηγήσεις που έχει δεχθεί στο πλαίσιο της σε βάρος της πειθαρχικής έρευνας από την κ. Θάνου είναι ασαφής ως προς την κατηγορία. Επιπλέον ζητεί την εξαίρεση της κ. Θάνου από την διενέργεια της έρευνας διότι την διέταξε η ίδια και σύμφωνα με το άρ. 97 παρ. 5 Ν. 1756/1988 δεν μπορούν να μετάσχουν σε πειθαρχικό συμβούλιο ή δικαστήριο για την εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης: «γ) εκείνοι που έχουν ασκήσει την πειθαρχική δίωξη ή έχουν ενεργήσει ανάκριση στην ίδια πειθαρχική υπόθεση».

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του, ο συνήγορος της κ. Τσατάνη, Θ. Σοφός επισημαίνει ότι «κακώς δίνεται πολιτικό χρώμα στην συγκεκριμένη διαμάχη. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή. Οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση που επιχειρείται από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου τις τελευταίες ημέρες και αναφέρομαι σε όλες τις πλευρές μάλλον αποπροσανατολίζει αντί να βοηθήσει τον λαό. Καλό θα ήταν οι υπουργοί να ενσκήψουν στα προβλήματα του δοκιμασμένου ελληνικού λαού και παράλληλα η Δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα την δουλειά της. Το ίδιο ισχύει και για τους λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κ. Τσατάνη μένει σε ένα δυάρι στην Ιπποκράτους κι εκεί παραμένει 35 χρόνια μετά. Εναντίον της δεν έχει υπάρξει ούτε μια μομφή και πρέπει να κριθεί, όχι όμως χάριν εντυπώσεων ως βορρά στην αρένα του Κολοσσαίου. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και λογοδοτεί για αυτές. Η κ. Τσατάνη αντίστοιχα από την πρώτη στιγμή που αμφισβητήθηκε έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρμοδίων οργάνων και το ίδιο πράττει και τώρα».Σχόλια