Ανακάλυψε τυχαία μια ρωμαϊκή βίλα 1.800 ετών στον κήπο του!

Ανακάλυψε τυχαία μια ρωμαϊκή βίλα 1.800 ετών στον κήπο του!

Μία ρωμαϊκή βίλα ηλικίας περίπου 1.400 ετών ανακάλυψε τυχαία ένας Βρετανός από το Γουίλτσαϊρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, ενώ εκτελούσε εργασίες στον κήπο του με σκοπό την ηλεκτροδότηση μιας αποθήκης που βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, ο Luke Irwin εντόπισε αρχικά ένα ψηφιδωτό, ενώ έσκαβε τον κήπο. Έκπληκτος με το εύρημά του, ο σχεδιαστής χαλιών τράβηξε μία φωτογραφία το ψηφιδωτό και την έστειλε στον οργανισμό Historic England και στο Μουσείο του Σάλισμπερι, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Μέσα σε 24 ώρες, είχαν καταφθάσει στο σημείο αρχαιολόγοι, ώστε να εξετάσουν με τα ίδια τους τα μάτια το εύρημα.

Αντιλαμβανόμενοι ότι είχαν να κάνουν με μια σημαντική ανακάλυψη, οι ειδικοί του μουσείου ξεκίνησαν ανασκαφές και σύντομα διαπίστωσαν ότι το ψηφιδωτό αποτελούσε τμήμα του δαπέδου ενός μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου. Μετά από εργασίες οκτώ ημερών, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μεγάλα τμήματα της περίτεχνης και άψογα διατηρημένης βίλας, η οποία πιστεύουν ότι χτίστηκε το διάστημα 220-175 μ.Χ. Το κτίσμα, όπως διαπίστωσαν, είχε υποβληθεί σε αρκετές ανακαινίσεις μέχρι και τον 5ο αιώνα, οπότε και κατέρρευσε. Από τότε μέχρι πριν από λίγο καιρό παρέμενε θαμμένη κάτω από οικόπεδο όπου σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του Βρετανού.Σχόλια