Ανακοίνωση- κόλαφος των δικαστών για το ενδεχόμενο επέκτασης της θητείας

Ανακοίνωση- κόλαφος των δικαστών για το ενδεχόμενο επέκτασης της θητείας

Την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή τη σχετική συζήτηση πως είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβεβαίωση του E reportaz, το οποίο πρώτο αποκάλυψε από τις 21 Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο με νομοθετική διάταξη θα προβλέπει συνταξιοδότηση στα 70! Διαβάστε αναλυτικά εδώ: 


Οι φήμες για την… συνταξιοδότηση στα 70! Ποιον αφορούν;

αλλά και εδώ:

To ‘σχέδιο Θάνου’ για συνταξιοδότηση στα 70 και ο αναβρασμός στην Λουκάρεως


Η ΕΔΕ επικαλείται και παραθέτει το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος για να τονίσει ότι «δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας».
Συγκεκριμένα, η συνταγματική διάταξη προβλέπει τα εξής: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

tsipras proedroi anot dikas
Σύμφωνα με την Ένωση, έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.
«Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί», προσθέτει.

Στην ανακοίνωση της τονίζεται ότι «τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό».

dikastirio_0
Για ακόμη μια φορά η ΕΔΕ εκφράζει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι η συζήτηση για τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών γίνεται με τους ανώτατους δικαστές, επαναλαμβάνοντας ότι η βούληση και τα αιτήματά τους διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές ενώσεις.
Τέλος, καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και «να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5».

n-paraskeuopoulos-poios-einai-o-neos-up-dikaiosunis.w_l
«Σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγουν, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βενιζέλος: Τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών ρυθμίζονται από το ΣύνταγμαΣχόλια