Ανασυγκρότηση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας από την Κωνσταντοπούλου, με στόχο την απαρτία που θα επιτρέπει την απόφαση για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα

Ανασυγκρότηση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας από την Κωνσταντοπούλου, με στόχο την απαρτία που θα επιτρέπει την απόφαση για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα

Την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να εκπροσωπούνται αναλογικά και ισότιμα όλα τα κόμματα.

Σημειώνεται ότι χθες η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να της δοθούν τα νέα ονόματα, αλλά επειδή τα δύο κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν, αξιοποίησε το άρθρο 29 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, που της δίνει την δυνατότητα να διορίζει εκείνη τα μέλη ως Πρόεδρος της Βουλής.

Η Επιτροπή πλέον αποτελείται από 20 μέλη. Συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε η Όλγα Γεροβασίλη, και οι Θανάσης Πετράκος και Ραχήλ Μακρή που πήγαν στη Λαϊκή Ενότητα. Έτσι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται από την Πρόεδρο της Βουλής οι Νάντια Βαλαβάνη, Γιάνης Βαρουφάκης και Βασίλης Χατζηλάμπρου. Ακόμη, στη θέση του βουλευτή της ΝΔ που έπρεπε να προστεθεί για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων τοποθετήθηκε η Νίκη Κεραμέως.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ωστόσο, και πάλι δεν υπήρξε απαρτία, με αποτέλεσμα η κ. Κωνσταντοπούλου να ανακοινώσει ότι η συνεδρίαση θα αναβληθεί για να διεξαχθεί εκ νέου σήμερα. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, από τα νέα μέλη της Επιτροπής συμμετείχε μόνο ο Β. Χατζηλάμπρου. Ακόμη συμμετείχαν πλην της Προέδρου της Βουλής, η Ρ. Μακρή και ο Θ. Κώτσιας (στη θέση του Θ. Πετράκου).

Ωστόσο, αν στη δεύτερη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα προσέλθει ακόμη ένας βουλευτής θα υπάρξει απαρτία και η Επιτροπή θα μπορεί, πρώτον, να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, και δεύτερον, να καλέσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ως μάρτυρα για το σκάνδαλο της SIEMENS, ακόμη και με βίαιη προσαγωγή του.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα παραβιάσει δύο φορές το Σύνταγμα, επειδή δεν προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών και να προσπαθήσει να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. «Αυτό αποτελεί αντισυνταγματική δράση του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε η ίδια.

«Καλώ τον Πρόεδρο να πάψει την αντισυνταγματική συμπεριφορά και δράση», πρόσθεσε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου, και κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο «να μην επιχειρήσει να δώσει ανισότιμο πλεονέκτημα σε εκείνους που συμπράττουν στην κατάλυση της Βουλής και της Δημοκρατίας».Σχόλια