Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά εξετάζει η κυβέρνηση

Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 54 νησιά εξετάζει η κυβέρνηση

Αναστολή του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1-1-2017 φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, φοβούμενη για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στις τοπικές οικονομίες.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή του μέτρου, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, ενώ αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Όπως επισημαίνει η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», αν εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, οι συνέπειες για την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των νησιών αυτών θα είναι τραγικές, καθώς θα σημειωθούν υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

«Ειδικά στα καύσιμα οι ανατιμήσεις στα 54 νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1η-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Επίσης στον καφέ οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς ταυτόχρονα με την αύξηση του ΦΠΑ θα επιβληθεί και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, και όσο πλησιάζει η στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πληθαίνουν και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου, και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επιδιωχθεί και η συναίνεση των Θεσμών για το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών.

Με πληροφορίες από: naftemporiki.gr
Σχόλια