Ανατολική Ουκρανία: Πυρά εναντίον παρατηρητών του ΟΑΣΕ – Παραβιάσεις εκεχειρίας

Ανατολική Ουκρανία: Πυρά εναντίον παρατηρητών του ΟΑΣΕ – Παραβιάσεις εκεχειρίας

Στόχος επίθεσης έγινε χθες ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χλμ. νότια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΑΣΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε δριμεία κριτική για «το πρωτοφανές επίπεδο της βίας» στην ανατολική Ουκρανία και για τη μη τήρηση της επίσημης εκεχειρίας μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων, μέσω ανακοίνωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία»

Από τη συγκεκριμένη επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, εν τούτοις οι παρατηρητές φέρεται να εγκατέλειψαν αμέσως την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 9.200 ανθρώπους μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών έχουν μειωθεί, αλλά χωρίς να έχουν εξαλειφθεί, καθώς παρατηρούνται εκρήξεις βίας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε νεκρό σημείο εδώ και μήνες. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντάρτες, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Σχόλια