Αναβάλλεται η επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι – Νέα εμπλοκή στις σχέσεις Ρωσίας-Γαλλίας

Αναβάλλεται η επίσκεψη Πούτιν στο Παρίσι – Νέα εμπλοκή στις σχέσεις Ρωσίας-Γαλλίας

Την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβάλει την επίσκεψή του στο Παρίσι που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Την είδηση της αναβολής της επίσκεψης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δε θα έλθει στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να συζητήσουν μόνο για τη Συρία», δήλωσε σήμερα πηγή της γαλλικής προεδρίας.

«Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στο Ελιζέ σήμερα το πρωί προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλεισθούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις», ανέφερε η πηγή.

«Απαντώντας στην πρόταση αυτή, η Ρωσία δήλωσε απλώς ότι επιθυμεί να αναβάλει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου».

Ωστόσο, αν και το Ελιζέ κάνει λόγο για αναβολή, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας στη Γαλλία ακυρώθηκε.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος ηγέτης, μεταξύ άλλων, επρόκειτο να εγκαινιάσει έναν καινούριο ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό και να επισκεφθεί μια έκθεση ρωσικής τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, το περασμένο Σάββατο ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την αμφιβολία για το αν θα πρέπει να δεχτεί στο Ελιζέ τον κ. Πούτιν εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ στο Χαλέπι, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας , Ζαν Μαρκ Ερό, προειδοποίησε χτες ότι, ο  Φρανσουά Ολάντ θα πει «αλήθειες» στον Ρώσο ομόλογό του, αν αποφασίσει να τον δεχτεί στις 19 Οκτωβρίου. «Υπάρχουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία, είναι προφανές» επανέλαβε ο Ερό. Ωστόσο, ο ίδιος είχε τονίσει  ότι, η Ρωσία είναι «μια χώρα εταίρος, κι όχι αντίπαλος».

Σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω τεταμένης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας για το βέτο της Μόσχας στο γαλλικό ψήφισμα του ΟΗΕ για το συριακό.

«Ήταν προγραμματισμένες κάποιες εκδηλώσεις , όπως τα εγκαίνια ενός ρωσικού Πολιτιστικού και Θρησκευτικού Κέντρου αλλά και εκθέσεις. Δυστυχώς, αυτές οι εκδηλώσεις τέθηκαν εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος να αποφασίσει να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Γαλλία προς το παρόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.Σχόλια